Digjitalizimi në turizëm është një segment i rëndësishëm për të ardhmen e këtij sektori

Shkup, 7 qershor – Digjitalizimi në turizëm është një segment shumë i rëndësishëm, i cili ndodh duam ne apo ajo. Është pjesë e punës sonë dhe sa më shpejt dhe më mirë të përfshihemi në atë proces, aq më të mira do të jenë rezultatet, tha dekani i Fakultetit për Turizëm dhe Hotelieri në Ohër, Cvetko Andreski.

Në kuadër të prezantimit “Zgjidhjet digjitale për turizmin” që mbahet sot në Universitetin e shkencave të informatikës dhe teknologjisë “Shën Apostulli Pal “-Ohër, vuri në dukje se përfaqësues të industrisë së IT dhe turizmit do të diskutojnë nevojat dhe mundësitë e tyre që ofron digjitalizimi, si dhe çfarë mund të përdorin për të pozicionuar më mirë se konkurrenca e tyre, por edhe për komunikim më të mirë me klientët, turne operatorët dhe të gjithë aktorët që punojnë në sektorin e turizmit. Në këtë mënyrë, theksoi ai, do të mund të ofrojnë shërbime më të mira dhe më të lira, por nga ana tjetër, në bazë të të gjitha të dhënave që do të marrin nga digjitalizimi, do të mund të bëjnë një analizë cilësore për të parë se ku janë dhe çfarë mund të bëjnë në të ardhmen për të përmirësuar pozicionin, shërbimet dhe komunikimin e tyre.

“Vetë zhvillimi i teknologjisë së informacionit dhe komunikimit imponon nevojën e digjitalizimit. Teknologjitë e reja dhe gjeneratat e reja të përdoruesve që janë të natyrshëm në mjedisin virtual, duke përdorur rrjetet sociale, sistemet e rezervimit, etj. Sa më shpejt të përfshihemi në tërë procesin e plotësimit të nevojave të konsumatorëve të rinj, aq më mirë do të mund të ofrojmë shërbime të reja, mënyrë të re të komunikimit me klientët dhe me këtë edhe zhvillim më të mirë të turizmit, përfundoi Andreeski.

Digjitalizimi i sektorit të turizmit, sipas tij, do të nënkuptojë më shumë informacion dhe mundësi për analizën e tyre, por edhe si të nxirren përfundime nga komunikimi informal për të sjellë shërbime më të mira.

Dekani i Fakultetit të Shkencave Informatike dhe Komunikimit pranë Universitetit të shkencave të informatikës dhe teknologjisë “Shën Apostulli Pal “- Ohër Aleksandar Karadimçe theksoi se qëllimi i takimit të sotëm është rrjetëzimi i të gjithë atyre që janë të përfshirë në sektorin e turizmit me zgjidhjet digjitale që ata ofrojnë.

Agjencia për Promovimin dhe Përkrahjen e Turizmit, sipas drejtorit Lupço Janevski, punon intensivisht në digjitalizimin e sektorit të turizmit nga disa aspekte.

“Procesi i digjitalizimit në sektorin e turizmit ka filluar. Është gjithashtu një sfidë e madhe për industrinë e turizmit dhe sektorin e turizmit në vendin tonë. Ne duhet të fillojmë gjithmonë nga vetja për të shkuar më tej dhe për të bërë një ndikim pozitiv. Pres që në periudhën në vijim të kemi edhe më shumë masa, ndryshime, trajnime me sektorin e turizmit, më shumë ligjërata dhe forume, tha Janevski.

Ai shprehu shpresën se APPT në bashkëpunim me Fakultetin e Turizmit dhe Komunën e Ohrit do të kenë mundësi që bashkërisht të aplikojnë për mbështetje financiare nga IPA dhe fondet tjera, të cilat do të ofrojnë mjete dhe edukim për digjitalizimin dhe nevojat e tij.

Zëvendës ambasadori zviceran në vend Lusien Agerter beson se digjitalizimi i turizmit është kritik për të marrë turistët shumë të vlerësuar në radhë të parë.

“Në Republikën e Maqedonisë së Veriut është bërë shumë për digjitalizimin e turizmit si proces. Por për disa shërbime është ende e vështirë të bësh një rezervim nga të ftuar të jashtëm onllajn nëpërmjet një faqe interneti. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që të bashkohen partnerë nga sektori i informacionit dhe i turizmit për të zbatuar këto aktivitete, tha Agerte.

Prezantimi “Zgjidhjet digjitale për turizmin” është pjesë e Programit për rritjen e punësueshmërisë së tregut – EMRI i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, në partneritet me Universitetin e shkencave të informatikës dhe teknologjisë “Shën Apostulli Pal “-Ohër dhe Fakulteti i Turizmit dhe Hotelieri – Ohër pranë Universitetit” Shën Klimenti Ohrit”-Manastir.