Deputetët e privilegjuar edhe krahas rekomandimeve të Qeverisë për kursim të rrymës

Shkup, 14 Shtator – 22 gradë celsius rezultonte gjatë gjithë ditës së sotme në sallën e Kuvendit ku përfaqësuesit e popullit mbajtën seancën e parë pas pushimeve verore.

22 gradë është një temperaturë normale e dhomës nëse kini parasysh se është ende verë, por 22 gradë me ajër të kondicionuar në kushtet e krizës energjetike është në kundërshtim me detyrat që institucionet shtetërore morën nga qeveria vetëm gjysmë muaj më parë.

Në vend të 27 gradëve në verë siç urdhëroi qeveria për të kursyer energjinë elektrike, sot deputetët u tërhoqën të punonin në një zonë 5 gradë më të ftohtë se sa parashikohej.

Në të kundërt, ajo që mund të shihet nëpër dhomat tjera të Kuvendit është se shërbimi po kursen para. Sallat e zbrazëta tani ndriçohen vetëm kur në to ka mbledhje. Korridoret janë gjysmë të errët. Ngrohësit e ujit nuk funksionojnë.

Sekretariati i Përgjithshëm i Kuvendit konfirmon se ka bërë një plan për uljen e përdorimit të energjisë elektrike dhe ngrohjes edhe para masave shtrënguese të qeverisë. Meqenëse ndërtesa është e madhe, ajo u zbatua në faza.

Por temperatura në sallë nuk është nën atë regjim dhe këtë e pranon edhe Kuvendi. Arsyeja ishte se në sallën kryesore nuk kishte fluks të drejtpërdrejtë të ajrit të pastër dhe kjo bëhej nëpërmjet sistemit të kondicionimit. Ata sqarojnë se kanalet e ajrit të pastër vendosen në ambientet e brendshme të objektit, në bodrum, ku nuk ka ndikim nga ekspozimi direkt në diell, pra ajri ishte më i freskët. Nëse do të parandalohej hyrja e ajrit të ftohtë përmes kondicionerit, deputetët do të mbeteshin pa oksigjen.

 “Nëse ajri i pastër pengohet të hyjë në sallë, në një kohë shumë të shkurtër, më pak se një orë, do të gjendemi në një situatë ku nuk ka oksigjen të mjaftueshëm, sepse kjo është e vetmja mundësi për ajrim në të, tha Sekretariati i Kuvendit.