Çmimi për ndërtesën më të mirë në botë u fitua nga spitali që mbledh ujërat e shiut në Bangladesh

Një spital i vogël me tulla në Bangladeshin rural me kanalin e tij zigzag është shpallur ndërtesa e re më e mirë në botë, duke fituar çmimin ndërkombëtar RIBA 2021.

Sipas mediave të huaja, një model i dizajnit “të ndërgjegjshëm për klimën” i ndërtuar me burimet minimale, spitali Friendship mposhti konkurrencën nga një galeri në Berlin nga David Chipperfield dhe një urë për biçikletë dhe këmbësorë në Danimarkë nga Wilkinson Eyre.

I vendosur në Satkhira, në peizazhin e ngopur me ujë të Bengalit në Bangladeshin jugperëndimor, fituesi i çmimit të Institutit Mbretëror të Arkitektëve Britanikë përdori ujin si pikënisjen e tij kryesore.

Kanali kalon rrugën e tij me zigzage nëpër vend, duke mbledhur ujë të vlefshëm shiu dhe duke ndihmuar në “flladitjen” e oborreve përreth gjatë muajve të verës.

Ai shërben gjithashtu si një pengesë midis departamentit të spitalit dhe spitalit ambulator, duke ndarë dy anët e zonës nëpër oborre të përbashkëta, pa pasur nevojë për një mur ndarës.

“Këtu ka ujë kudo”, thotë arkitekti Kashef Chowdhury, drejtor i Urbana, me bazë në Dhaka që qëndron pas projektit.

Në sezonin e shirave, vendasit bëjnë gjithçka që munden për të mbledhur dhe ruajtur çdo pikë të fundit të ujit të freskët.

Prandaj, Chowdhury e ka projektuar ndërtesën që të jetë një “makinë për grumbullimin e ujit të shiut”, me çdo çati dhe sipërfaqe të oborrit që derdhet në kanalin qendror, i cili shkon në dy rezervuarë depozitimi në të dy skajet e hapësirës.