Cili ujë është më i rrezikshëm për zemrën: Mos e blini kurrë, zbulon ky mbishkrim

A është uji i pastër dhe a është më mirë të blesh në shishe sesa të pish “ujë çezme”?

Lëngu më i rëndësishëm, pa të cilin organizmi ynë nuk mund të funksionojë, na “vjen” nga rubineti, lëngje të tjera që konsumojmë si kafeja apo qumështi, por shumë prej nesh e blejnë në shishe.

Nëse pini ujë rubineti që nuk përmban metale të rënda apo baktere, nuk do të keni asnjë problem, sepse ka sasi të vogël mineralesh. Problemi kryesor janë mineralet, klorur natriumi nëse ka në ujë.

Nëse djersitni shumë, kripën e humbur do ta kompensoni me ushqim.

Uji shpeshherë pasurohet me “gjithçka dhe shumëçka”, a duhet ta blini ujin e tillë?

Uji me jod është i mirë, por nuk e dimë nga vjen. Pini ujë me sasi të vogël natriumi. Blini ujë që buron nga lartësitë e maleve, ku nuk ka shumë industri, ku uji filtrohet nga uji i shiut. Ai ujë kalon nëpër tokë dhe marrim ujë me vlera të ulëta minerale. Mos pini ujë nga lartësia zero.

Një përbërës i ujit në shishe është veçanërisht i rrezikshëm për njerëzit që kanë një problem të përbashkët shëndetësor, përkatësisht sëmundje kardiovaskulare. Nëse shikoni etiketën e përbërësve, do të shihni përmbajtjen e natriumit, i cili nuk guxon të kalojë vlerat e caktuara, thonë mjekët.

Uji i rubinetit është i sigurt, mikrobiologjikisht dhe kimikisht, por edhe uji i ambalazhuar është i shkëlqyer! Nëse ka deri në 50 miligram natrium për litër, nuk do të rrisë natriumin në gjakun tuaj. Shikoni etiketën, deri në 50 miligramë është mirë. Është rekomandim kudo, edhe për foshnjat. Tek ne, në dyqane, për fat të keq ka më shumë ujëra me natrium të lartë ose me përmbajtje të reduktuar. Shikoni menjëherë etiketën. Ujërat me natrium të lartë janë të rrezikshëm sidomos për pacientët e zemrës.

Ujë me natrium të lartë duhet të pimë vetëm nëse bëjmë shumë aktivitet fizik, në mënyrë që të zëvendësojmë kripën që humbim nga djersitja.

A është e shëndetshme të pini ujë me gaz në mëngjes, me kafe?

Kur zgjohemi në mëngjes, i gjithë organizmi ynë është i emocionuar, duke përfshirë stomakun, i cili sekreton shumë thartirë. Nëse pini ujë alkalin me mjaft bikarbonate, ju neutralizoni atë thartirë dhe më pas merrni efektin e plotë të kafesë. Mos pini më shumë se dy gota, pastaj kaloni në ujë me minerale të ulëta.