Çfarë shkruan në fjalimin e Mbretëresha Elibatheth II-të në rast të Luftës së Tretë Botërore?

Mbretëresha Elizabeth II ka një numër të madh fjalimesh të përgatitura për ngjarje të mëdha, ku përfshihet edhe ajo që do të mbajë nëse ndodh Lufta e Tretë Botërore.

Ky version i fjalimit u shkrua në vitin 1983 gjatë Luftës së Ftohtë dhe u bë e disponueshme për publikun në vitin 2013, kur u publikua nga Arkivi Kombëtar i Britanisë së Madhe.

Disa pjesë të fjalimit janë të vjetruara, por besohet se thelbi i tij do të shfrytëzohet nëse shpërthen një luftë e re.

Siç thotë në fillim të fjalës së saj, ajo nuk e harroi kurrë trishtimin që ndjeu në ditën e kobshme të vitit 1939, duke dëgjuar të atin të thoshte se Lufta e Dytë Botërore kishte filluar.

“Nuk e kisha idenë se një ditë do të më duhej të thosha të njëjtën gjë. Megjithatë, çfarëdo tmerri që na pret, gjithçka që na ka ndihmuar të ruajmë lirinë tonë dy herë gjatë këtij shekulli do të na ndihmojë të mbijetojmë sërish”, ka shkruar ajo.

Ajo shtoi se duhet të jetë e qartë për të gjithë se armiku nuk është një ushtar me pushkë, as një aviator që fluturon mbi qytetet dhe fshatrat tona, por ka abuzuar me teknologjinë, e cila ka fuqi vdekjeprurëse.

“Ndaj mesazhi im për ju është i thjeshtë. Ndihmoni ata që nuk munden, ngushëlloni të vetmuarit dhe të pastrehët. Familja juaj u dhatë shpresë atyre që kanë nevojë. Ndërsa luftojmë të keqen së bashku, le të lutemi për vendin tonë dhe njerëzit me vullnet të mirë. ku Zoti ju bekoftë”, ka shkruar Elizabeth.