Çfarë është karcinoma e qelizave Merkel

Karcinoma e qelizave Merkel është një lloj i rrallë i kancerit të lëkurës që zakonisht shfaqet si një nyjë me ngjyrë mishi ose të kuqe kaltërosh, shpesh në fytyrë, kokë ose qafë. Karcinoma e qelizave Merkel quhet edhe karcinoma neuroendokrine e lëkurës

Ajo zhvillohet më shpesh te njerëzit e moshuar. Ka tendencë të rritet shpejt dhe të përhapet shpejt në pjesë të tjera të trupit tuaj. Opsionet e trajtimit shpesh varen nga fakti nëse kanceri është përhapur përtej lëkurës.

Simptomat

Shenja e parë zakonisht është një nyjë (tumor) me rritje të shpejtë dhe pa dhimbje në lëkurë, dhe mund të shfaqet në nuancat e kuqe, blu ose vjollcë. Shumica e karcinomave të qelizave Merkel shfaqen në fytyrë, kokë ose qafë, por ato mund të zhvillohen edhe në zonat që nuk janë të ekspozuara ndaj diellit.

Kur të vizitoni mjeku 

Nëse vëreni një nishan, njollë ose gungë që ndryshon në madhësi, formë ose ngjyrë, që po rritet me shpejtësi ose ka gjakderdhje lehtësisht, caktoni një takim me mjekun tuaj.

Shkaqet

Karcinoma e qelizave Merkel fillon në qelizat Merkel, të cilat gjenden në bazën e shtresës më të jashtme të lëkurës (epidermë). Ato janë të lidhura me mbaresat nervore në lëkurë që janë përgjegjëse për shqisën e prekjes.

Studiuesit zbuluan kohët e fundit se një virus i zakonshëm luan një rol në shkaktimin e shumicës së rasteve të karcinomës së qelizave Merkel. Virusi (polomavirusi i qelizave Merkel) jeton në lëkurë dhe nuk shkakton asnjë shenjë apo simptomë. Nuk është përcaktuar ende se si ky virus shkakton karcinomën e qelizave Merkel.

Duke qenë se virusi është shumë i zakonshëm dhe karcinoma e qelizave Merkel është shumë e rrallë, ka të ngjarë që faktorë të tjerë rreziku të luajnë një rol në zhvillimin e këtij kanceri.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e karcinomës së qelizave Merkel përfshijnë:

Ekspozimi i tepruar ndaj rrezeve të diellit natyrale ose artificiale. Ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë, siç është drita që vjen nga dielli ose nga shtretërit për rrezitje. Shumica e karcinomave të qelizave Merkel shfaqen në sipërfaqet e lëkurës të ekspozuara shpesh në diell.

Një sistem imunitar të dobësuar. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar — duke përfshirë ata me infeksion HIV, ata që marrin ilaçe që shtypin përgjigjen imune ose ata me leukemi kronike — kanë më shumë gjasa të zhvillojnë karcinomën e qelizave Merkel.

Historia e kancereve të tjera të lëkurës. Karcinoma e qelizave Merkel shoqërohet me zhvillimin e kancereve të tjera të lëkurës, të tilla si karcinoma e qelizave bazale ose skuamoze.

Mosha më e madhe. Rreziku juaj për karcinomën e qelizave Merkel rritet me kalimin e moshës. Ky kancer është më i zakonshëm te njerëzit mbi 50-vjeç, megjithëse mund të ndodhë në çdo moshë.

Ngjyra e hapur e lëkurës. Karcinoma e qelizave Merkel zakonisht shfaqet te njerëzit që kanë lëkurë me ngjyrë të hapur. Të bardhët kanë shumë më tepër gjasa të preken nga ky kancer i lëkurës sesa zezakët.

Komplikimet

Edhe me trajtim, karcinoma e qelizave Merkel zakonisht përhapet (metastazon) përtej lëkurës. Karcinoma e qelizave Merkel tenton të udhëtojë së pari në nyjat limfatike aty pranë. Më vonë mund të përhapet në tru, kocka, mëlçi ose mushkëri, ku mund të ndërhyjë në funksionimin e këtyre organeve. Kanceri që ka metastazuar është më i vështirë për t’u trajtuar dhe mund të jetë fatal.

Parandalimi

Ndërsa ekspozimi ndaj dritës së diellit nuk është vërtetuar se shkakton karcinomën e qelizave Merkel, ai konsiderohet një faktor rreziku për këtë kancer. Reduktimi i ekspozimit tuaj në diell mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të lëkurës. Përpiquni të:

Shmangni diellin gjatë orëve të pikut. Zhvendosni aktivitetet tuaja në natyrë në një kohë më herët në mëngjes ose më vonë gjatë ditës.

Mbroni lëkurën dhe sytë tuaj. Vishni një kapelë me strehë të gjerë, veshje të endura fort dhe syze dielli me mbrojtje nga rrezet ultraviolet (UV).

Aplikoni krem kundër diellit me bollëk dhe shpesh. Përdorni krem kundër diellit me spektër të gjerë me SPF të paktën 30. Aplikoni me bollëk kremin kundër diellit dhe riaplikoni çdo dy orë — ose më shpesh nëse jeni duke notuar ose duke djersitur.

Shumica e nyjave të lëkurës nuk bëhen kurrë kancer, por kapja e kancerit në fazat e hershme rrit shanset që trajtimi të jetë i suksesshëm.

Diagnoza

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar karcinomën e qelizave Merkel përfshijnë:

Provimi fizik. Mjeku juaj do të ekzaminojë lëkurën tuaj për nishane, njolla të pazakonta, pika të pigmentuar dhe rritje të tjera.

Heqja e një mostre të lëkurës së dyshimtë. Gjatë një procedure të quajtur biopsi e lëkurës, mjeku juaj heq tumorin ose një mostër të tumorit nga lëkura juaj. Mostra analizohet në laborator për të kërkuar shenja të kancerit.

Përcaktimi i masës

Mjeku juaj mund të përdorë teste për të ndihmuar në përcaktimin nëse kanceri është përhapur përtej lëkurës tuaj:

Biopsia e nyjës sentinel. Një biopsi e nyjës roje është një procedurë për të përcaktuar nëse kanceri është përhapur në nyjat limfatike. Kjo procedurë përfshin injektimin e një ngjyre pranë kancerit. Më pas, ngjyra rrjedh përmes sistemit limfatik në nyjat tuaja limfatike.

Nyjat limfatike të para që marrin ngjyrë quhen nyjat sentinel. Mjeku juaj heq këto nyje limfatike dhe kërkon qelizat kancerogjene nën një mikroskop.

Testet imazherike. Mjeku juaj mund të rekomandojë një radiografi të gjoksit dhe një skanim CT të gjoksit dhe barkut tuaj për të ndihmuar në përcaktimin nëse kanceri është përhapur në organe të tjera.

Mjeku juaj mund të marrë në konsideratë edhe teste të tjera imazherike si skanimi i tomografisë me emetim pozitron (PET) ose skanimi oktreotid – një test që përdor një injeksion të një gjurmuesi radioaktiv për të kontrolluar përhapjen e qelizave kancerogjene.

Mjekimi

Kirurgjia. Gjatë operacionit, mjeku juaj heq tumorin së bashku me një kufi të lëkurës normale që rrethon tumorin. Nëse ka prova që kanceri është përhapur në nyjat limfatike në zonën e tumorit të lëkurës, ato nyje limfatike hiqen (diseksioni i nyjave limfatike).

Kirurgu më shpesh përdor një bisturi për të hequr kancerin. Në disa raste, mjeku juaj mund të përdorë një procedurë të quajtur kirurgjia Mohs.

Gjatë operacionit Mohs, shtresat e holla të indeve hiqen në mënyrë metodike dhe analizohen nën një mikroskop për të parë nëse ato përmbajnë qeliza kanceroze. Nëse zbulohet kanceri, procesi kirurgjik përsëritet derisa qelizat e kancerit të mos jenë më të dukshme në inde. Ky lloj operacioni heq indet më pak normale — duke reduktuar kështu cikatricet — por siguron një kufi të lëkurës pa tumor.

Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përfshin drejtimin e rrezeve me energji të lartë, të tilla si rrezet X dhe protonet, në qelizat e kancerit. Gjatë trajtimit me rrezatim, ju jeni pozicionuar në një tavolinë dhe një makinë e madhe lëviz rreth jush, duke i drejtuar rrezet në pika të sakta në trupin tuaj.

Terapia me rrezatim ndonjëherë përdoret pas operacionit për të shkatërruar çdo qelizë kanceroze që mbetet pas heqjes së tumorit.

Rrezatimi mund të përdoret gjithashtu si trajtimi i vetëm për njerëzit që zgjedhin të mos i nënshtrohen operacionit. Rrezatimi mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar zonat ku kanceri është përhapur.

Imunoterapia. Në imunoterapi, ilaçet përdoren për të ndihmuar sistemin tuaj imunitar të luftojë kancerin. Më shpesh, imunoterapia përdoret për të trajtuar karcinomën e qelizave Merkel që është përhapur në zona të tjera të trupit tuaj.

Kimioterapia. Kimioterapia përdor ilaçe për të vrarë qelizat e kancerit. Barnat e kimioterapisë mund të administrohen përmes një vene në krahun tuaj ose të merren si pilulë ose të dyja.

Kimioterapia nuk përdoret shpesh, por mjeku juaj mund ta rekomandojë nëse karcinoma juaj e qelizave Merkel është përhapur në nyjat limfatike ose organe të tjera në trupin tuaj, ose nëse është rikthyer pavarësisht trajtimit, sipas klinikës Mayo.

GettyImages