Category archive

Kulturë - page 71

Posted on në kategorine Kulturë

Kam jetuar dhe vazhdoj të jetoj me “Prushin e bukurisë” të artit të fjalës

Bisedë me prof. dr. Anton Nikë Berishën I nderuar profesor Anton, veprimtaria juaj krijuese rreth 50 vite hulumtime e studime, është një kapital i çmuar për historinë dhe kulturën tonë. Ndër studimet tuaja të vlefshme të botuara viteve të fundit do të veçoja: “Meshari – vepër e hartuar nga Gjon Buzuku”, botuar në Kozencë më… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë/Maqedoni

Tetovë, mbahet manifestimi letrar ndërkombëtar “Shtigje poetike” (FOTO)

Shoqata për kulturë dhe art “Tradita”, përkatësisht Klubi letrar “Metafora”, më 21 mars – Ditën Botërore të Poezisë e organizoi edicionin e dytë të manifestimit letrar ndërkombëtar “Shtigje poetike”. Ky aktivitet letrar u mbajt në Galerinë e Arteve Pamore në Tetovë dhe në të morën pjesë poetë, shkrimtarë, studentë të Universitetit të Tetovës dhe artdashës… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë/Maqedoni

Ikonat e sekuestruara, Shqipëria kërkon më shumë fakte

Ministria e Kulturës së Shqipërisë ka kërkuar nga Ministria jonë më shumë informacione, specifikim dhe foto-materiale që t’i identifikojnë ikonat që Maqedonia i kërkon nga Shqipëria, kumtoi ministri Robert Allagjozovski lidhur me ikonat që organet kompetente shqiptare i kanë sekuestruar në procedurë për parandalimin e tregtisë ilegale me artefakte me vlerë kulturore. Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë/Maqedoni

BESA: Ministria e Kulturës i ikë përgjegjësisë për diskriminimin

Edhe pse, ditë më parë, Lëvizja BESA reagoi ndaj diskriminimit që po u bëhen shqiptarëve dhe të tjerëve në Ministrinë e Kulturës, sepse në konkursin e hapur kusht për punësim ishte përkatësia etnike dhe jo profesionalizmi, kjo ministria – përkundër kundër-reagimit – nuk ofroi asnjë shembull kur në konkurs të tillë është parashikuar të punësohet… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë/Maqedoni

U mbajt edicioni i XXVI i Takimeve poetike të Karadakut

Në pjesën e parë të edicionit të 26 të Takimeve poetike të Karadakut, në Kumanovë, u bë promovimi i botimeve të fundit të Klubit të shkrimtarëve të Kumanovës, përkatësisht: monografia: “Klubi i Shkrimtarëve Jehona е Karadakut – Një çerekshekull”; Revista “Doruntina” nr. 52/53; “Rrethi që pret përjetësinë” – roman i Bejtush Memetit; “Psherëtima të pakënduara”… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë

Rrënohet edhe një shtëpi monument në Qendrën Historike të Prizrenit

Në Qendrën Historike të Prizrenit është rrënuar shtëpia e familjes Hisari, e cila gëzonte mbrojtje me Ligjin për Qendrën Historike të Prizrenit. Kjo shtëpi është e listuar në shtojcën II të këtij Ligji përkatësisht Monumentet Kulturore në Qendrën Historike të Prizrenit. Aty shkruan se shtëpia e Hilmi Hisarit i takonte shekullit XIX. Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë

“Gratë e mrekullueshme nga Koleksioni i Galerisë kombëtare të Maqedonisë”

Me rastin e jubileut 70 vjeçar nga themelimi i Galerisë kombëtare të Maqedonisë, për nder të 8 marsit – Ditës ndërkombëtare të gruas, do të realizojnë një ekspozitë me titull “Gratë e mrekullueshme nga koleksioni i Galerisë kombëtare të Maqedonisë”. Ekspozita, e cila do të jetë e vendosur në objektin Çifte hamam, do të hapet… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë

Rrëfime që na kujtojnë një pjesë të historisë sonë

Në librin “Liri pa kurorë” (Rrëfim nga jeta nëpër kohë), autori Shaip Zenë Grajçevci në rrëfimet e tij na sjell një kronikë historike  me disa dëshmi për kohën e kaluar  që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore e deri në Luftën e lavdishme të UÇK-së. Autori përmes këtyre rrëfimeve, që janë  të përjetuara nga… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë

Jeta e Van Gogh në 65 000 piktura të animuara

“La Passion Van Gogh”, filmi i parë me metrazh të gjatë i animuar, kryesisht me piktura në vaj, tregon në 65 000 korniza, vizualisht të mahnitshme, historinë e artistit të madh, nëpërmjet një kërkimi për vdekjen e tij për edicionin e 90-të të çmimeve ”Oscar”. Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Kulturë

Muzika nga Maqedonia në koleksionin holandez

Në hapësirat e ansamblit “Tanec” sot do të mbahet prezantimi i shkurtër i Piter Endendajk, koleksionist i muzikës së Maqedonisë nga Holanda dhe do të ketë ekspozitë të fotografive të bëra nga tre holandezë në Ohër dhe Strugë gjatë viteve të 70-ta. Vazhdo të lexosh

1 69 70 71 72 73 79
Shko lartë