Boeing B-17E shitet për 9 milionë dollarë

Një kopje e rrallë e avionit B-17E të Boeing është ofruar për shitje dhe shuma e kërkuar është miliona dollarë.

Ajo është një “relike lufte” që përfaqëson shumë më tepër sesa armë, sepse aeroplanët dhe tanket e luftës zakonisht mund të shihen vetëm në muzeume dhe nuk janë as një hije e asaj që ata përfaqësonin në kohën e tyre.

Sidoqoftë, e kundërta është Boeing B-17E, e njohur edhe si “kalaja fluturuese”, e cila është restauruar plotësisht dhe është sjellë në gjendje perfekte.

Prandaj, koleksionistët e pasur kanë mundësinë të zotërojnë një pjesë të historisë së aviacionit duke blerë këtë aeroplan, dhe çmimi është një “gjë e vogël”, 9 milionë dollarë.

B-17E është projektuar nga Boeing për Trupat Ajrore të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara (USAAC) dhe është një bombardues me rreze të gjatë. Ndërsa Douglas dhe Lockeed zhvilluan versionet e tyre me katër motorë, B-17E ishte fituesi. Më pak se 12 muaj kaluan nga dizajni në fluturimin e parë të prototipit. Sidoqoftë, falë marrëveshjes së licencës, ajo u prodhua nga Douglas dhe Lockheed.

Pas një aksidenti, ai nuk u riparua deri në dhjetor të vitit 1989, kur u ngrit përsëri, këtë herë në Florida në janar 1990, dhe më pas në Seattle në 1998.