Biden nuk do ta shtyjë afatin e tërheqjes nga Afganistani, raportojnë mediat

Presidenti amerikan, Joe Biden, ka vendosur të mos e zgjasë afatin për të përfunduar evakuimin e amerikanëve dhe aleatëve afganë nga Afganistani, tha një zyrtar i administratës të martën, raporton agjencia Associated Press.

Te i njëjti informacion, duke u thirrur në burime të veta, ka arritur edhe agjencia Reuters.

Sipas AP, presidenti Biden e mori vendimin pas konsultimit me ekipin e tij të sigurisë kombëtare. Duke llogaritur rreziqet e mbajtjes së forcave në terren përtej afatit, ai vendosi të përfundojë misionin të martën e ardhshme, thanë burimet.

Këtë afat ai e kishte vendosur muaj më parë, kur kishte filluar tërheqja e trupave të huaja nga Afganistani.

Megjithatë, sipas AP-së, Biden i kërkoi ekipit të tij të sigurisë kombëtare që të krijojë plane emergjente në rast se krijohet një situatë që kërkon shtyrjen e afatit për pak, tha zyrtari.

Aleatët evropianë të SHBA-së, ligjvënësit amerikanë dhe organizatat e refugjatëve po i kërkojnë Bidenit të vazhdojë evakuimet për aq kohë sa të jetë e nevojshme.

Evakuimi i shtetasve te huaj dhe afganëve që kanë punuar me forcat e huaja ka hasur në vështirësi pasi në Aeroportin e Kabulit është shkaktuar kaos nga mijëra afganë që kanë tentuar të ikin nga vendi. Talibanët kanë vënë kontrolle jashtë aeroportit.