BE propozon sanksione edhe për kreun e Kishës Ortodokse Ruse, Patriarkun Kirill

Ekzekutivi i Bashkimit Evropian zbuloi të mërkurën planet për një ndalim gradual të importeve të naftës ruse si pjesë e një sërë sanksionesh të reja për të ndëshkuar Moskën për agresionin e saj në Ukrainë.

Dhe sipas mediave të huaja, masat e propozuara përfshijnë lëvizje kundër bankës më të madhe të Rusisë dhe shënjestrimin e Patriarkut Kirill, kreut të Kishës Ortodokse Ruse.

Von der Leyen tha gjithashtu se propozimi do t’i mohonte Sberbank, bankës më të madhe të Rusisë, aksesin në SWIFT, sistemin global të komunikimit bankar.

Propozimi veçoi gjithashtu Patriarkun Kirill, duke e quajtur atë “një aleat prej kohësh të presidentit Vladimir Putin, i cili është bërë një nga mbështetësit më të shquar” të luftës.

Ndryshe, nëse miratohet, ndalimi i naftës do të ishte masa më e ashpër e BE-së deri më tani kundër sektorit strategjik energjetik të Rusisë që ndihmon Kremlinin të financojë luftën e tij, por ende nuk do të prekë eksportet e tij të mëdha të gazit.

Embargoja është pjesë e paketës së gjashtë të sanksioneve të bllokut dhe do të zbatohet në faza gjatë pjesës tjetër të vitit për të ndihmuar vendet të përshtaten.

BE-ja është konsumatori më i madh i naftës së papërpunuar të Rusisë. Vitin e kaluar Rusia furnizoi 27 anëtarët e bllokut me 30% të naftës së tyre të papërpunuar dhe 15% të produkteve të tyre të naftës.

Ambasadorët nga 27 vendet e Bashkimit Evropian u takuan të mërkurën për të vlerësuar planin e saj dhe do të duhet miratimi unanim përpara se të hyjë në fuqi.