BE planifikon të bëjë të obligueshme vendosjen e paneleve diellore në të gjitha ndërtesat e reja

Panelet diellore do të jenë të detyrueshme në të gjitha ndërtesat e reja në Bashkimin Evropian sipas një propozimi të ri që synon të reduktojë me shpejtësi varësinë nga lëndët djegëse fosile ruse dhe të mbingarkojë kalimin e saj në energjinë e gjelbër, shkruan The Independent.

“Iniciativa e çatisë diellore” në planin REPowerEU të Komisionit Evropian do të prezantojë një detyrim ligjor me faza për të instaluar panele diellore në ndërtesat e reja publike dhe komerciale, si dhe ndërtesat e reja të banimit.

“Ne gjithashtu mund të udhëheqim me shembull,” tha Frans Timmermans, i cili po udhëheq punën e Komisionit Evropian për Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane, në një konferencë shtypi duke njoftuar planin të mërkurën. “Le të tregojmë si Komision sa shpejt mund të vendosim panele diellore në ndërtesat tona.”

Nisma është pjesë e përpjekjes për të rritur dhe përshpejtuar energjinë e rinovueshme në prodhimin e energjisë, industrinë, ndërtesat dhe transportin, për të përshpejtuar pavarësinë e BE-së nga importet ruse, për t’i dhënë një shtysë tranzicionit të gjelbër dhe për të ulur çmimet e energjisë me kalimin e kohës.

Plani i detajuar i publikuar sot vjen pasi KE bëri thirrje për largimin e shpejtë të lëndëve djegëse fosile ruse dhe një përshpejtim të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane në mars, në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës.

Udhëheqësit evropianë ranë dakord që të heqin plotësisht varësinë e Evropës nga importet e gazit, naftës dhe qymyrit rus sa më shpejt të jetë e mundur në takimin e Këshillit Evropian më vonë atë muaj dhe i kërkuan Komisionit të zhvillojë një plan deri në fund të majit.

Plani REPowerEU i publikuar të mërkurën është propozimi i detajuar i Komisionit se si të bëhet pikërisht kjo. Plani ka tri shtylla kryesore: kursimin e energjisë, diversifikimin e furnizimeve me energji dhe përhapjen e përshpejtuar të energjisë së rinovueshme.

Komisioni ka thënë se plani do të kërkojë një investim shtesë prej 210 miliardë eurosh nga tani deri në vitin 2027 nga sektori privat dhe publik në të gjithë Evropën, duke e përshkruar atë si një “pagesë paraprake” për pavarësinë dhe sigurinë e ardhshme të bllokut. Propozimi thotë se shkurtimi i importeve ruse të karburanteve fosile mund t’i kursejë BE-së pothuajse 100 miliardë euro në vit.

Hapja e detyrueshme e propozuar e paneleve diellore është pjesë e shtyllës së “energjisë së rinovueshme”.

Komisioni po propozon të rrisë objektivin e tij për energjitë e rinovueshme që prodhojnë 40 për qind të energjisë së BE-së deri në vitin 2030, në 45 për qind.

Për ta bërë këtë, Komisioni propozon të dyfishojë shkallën e vendosjes së pompave të nxehtësisë, të prodhojë 10 milionë tonë hidrogjen të rinovueshëm vendas deri në vitin 2030 dhe të dyfishojë kapacitetin diellor.