BE përsëri do të ndalojë hyrjen e udhëtarëve nga RMV-ja për shkak të rritjes së të infektuarve të rinj me Covid-19

Shkup, 28 gusht – Bashkimi Evropian (BE) do ta vendosë përsëri Maqedoninë e Veriut në “listën e zezë” për udhëtime, pasi dje njoftoi hapat për t’u kthyer në kufizimet e udhëtimit për shkak të rritjes infektimeve nga Covid-19. Në mesin e vendeve është edhe Maqedonia e Veriut.

Vendet për të cilat do të vendosen kufizime janë Shtetet e Bashkuara, Kosova, Izraeli, Mali i Zi dhe Libani. Procedura për vendimin filloi sot dhe pritet të konfirmohet të hënën nëse asnjë shtet anëtar i BE -së nuk e bllokon atë.

Për qytetarët e RMV-së, vendimi do të thotë që ata përsëri do të përballen me kufizime të mëdha në turizëm. Disa vende mund ta ndalojnë atë plotësisht, dhe disa mund të vendosin një karantinë të detyrueshme pas mbërritjes.

E ashtuquajtura “lista e vendeve të sigurta”, e cila përfshinte Maqedoninë e Veriut, u miratua nga BE më 15 korrik të këtij viti dhe përfshiu 23 vende.

Kriteret për të përcaktuar nëse një qytetar i një vendi do të jetë në gjendje të udhëtojë në BE si turist përfshin situatën aktuale epidemiologjike dhe menaxhimin e përgjithshëm të Covid-19, si dhe cilësinë e informacionit dhe burimeve të të dhënave. Përveç kësaj, si në rastin e Shteteve të Bashkuara, reciprociteti është një faktor, duke pasur parasysh që qytetarët e BE -së ende nuk janë në gjendje të udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara.