Bashkëpunimi me Bullgarinë duhet të vazhdojë, pavarësisht cila parti formon Qeveri

Shkup, 6 tetor – Pa marrë parasysh rezultatet zgjedhore nga zgjedhjet e katërta të parakohshme parlamentare që u mbajtën më 2 tetor dhe çfarë qeverie do të formohet politike ose teknike, nuk mund të pritet ndryshim në qëndrimet e Sofjes zyrtare në lidhje me Shkupin, vlerësojnë në komentin për MIA-n analistët politikë dhe ish-ambasadorët tanë në Republikën e Bullgarisë, Gjorgi Spasov dhe Marjan Gjorçev.

Ambasadori Spasov thekson se tani për tani askush nuk ka fuqi që t’i ndryshojë ato qëndrime. Të gjithë janë obliguar me Deklaratën e Asamblesë kombëtare bullgare dhe me propozimin francez të cilin e pranoi Maqedonia e Veriut.

“Presioni do të jetë ndaj Maqedoninë që të ndryshohet Kushtetuta dhe pastaj vijon një periudhë e gjatë e bisedimeve për anëtarësim në të cilat mund të përmirësohen marrëdhëniet mes dy vendeve. Dhe tani në të dy vendet tashmë kishte një ndjenjë lodhjeje nga retorika boshe, dhe përsëritja e të njëjtave gjëra po bëhet e mërzitshme. Përballë kërcënimeve të një lufte të mundshme botërore, BE-ja dhe SHBA-ja do të ushtrojnë presion për zgjidhje më të shpejtë të mosmarrëveshjeve që pengojnë integrimin e plotë të Maqedonisë në BE. Në fund të fundit, në atë mosmarrëveshje, Bullgaria nuk është favorit as i SHBA-së, as i anëtarëve të tjerë të BE-së, dhe Maqedonia duhet të përfitojë nga kjo, me qetësi dhe pa shqetësime të mëdha”, vlerëson Spasov.

Në kushte të krizës energjetike, ekonomike dhe të sigurisë duke e pasur parasysh luftën në Ukrainë dhe si do të reflektojë ndaj vendit dhe rajonit mossuksesi eventual për formimin e qeverisë, ai thekson se ende nuk është e qartë nëse është më mirë për një vendi të mos ketë qeveri, të ketë një qeveri të paqëndrueshme dhe të bllokuar ose të ketë një qeveri të keqe.

Ambasadori Gjorçev gjithashtu pajtohet se çfarëdo që të ndodhë në Bullgari, pavarësisht nëse do të formohet një qeveri e koalicionit të gjerë apo nëse do të mbetet menaxhimi teknik i vendit nga presidenti Rumen Radev, asgjë nuk do të ndryshojë në marrëdhëniet e institucioneve bullgare – President, Kuvend, Qeveria ndaj RMV-së.

“Ne të gjithë në shtetin maqedonas duhet të kuptojmë një herë e mirë se strategjia shekullore bullgare ndaj të ashtuquajturës “çështje maqedonase” është e bazuar shkencërisht, e transmetuar brezave dhe brezave të popullsisë bullgare përmes sistemit arsimor dhe arsimor dhe arsimor. inxhinieri sociale, në mënyrë që asnjë grup politik në Republikën e Bullgaria nuk ka forcë të dalë nga ai “shabllon social” në të cilin ne maqedonasit – si shtet, komb, gjuhë – shihemi ekskluzivisht nga prizmi i ekzistencës sonë shtetërore dhe kombëtare që nga 2 gushti 1944. Është një barrë e madhe mbi supet e politikës bullgare, kështu që do të duhet një periudhë e gjatë për të kuptuar në Republikën e Bullgarisë nevojën e një dialogu të barabartë dhe simetrik në komunikimin e dyanshëm maqedono-bullgar”, nënvizon Gjorçev