Bankierët tregojnë sesa para kanë rusët në llogaritë offshore në Zvicër

Shoqata Zvicerane e Bankierëve (SBA) ka vlerësuar se bankat mbajnë midis 150 dhe 200 miliardë franga zvicerane ose 192 miliardë euro të klientëve rusë në llogaritë offshore.

Shoqata Zvicerane e Bankierëve vendosi të zbulojë këtë informacion pasi Zvicra ndërmori një hap të pazakontë dhe, pas pushtimit rus të Ukrainës, vendosi të zbatojë sanksione të Bashkimit Evropian ndaj parave ruse.

Në Zvicër, ka një debat publik në rritje për pasurinë e Rusisë në bankat e saj, me bashkëkryetarin socialdemokrat, Mattea Meyer që bën thirrje për një bllokadë të parave që u përkasin rusëve pranë presidentit Vladimir Putin dhe qeverisë së tij, sepse, tha ajo, “ndihmon financimin e luftës”.

Ministria Zvicerane e Ekonomisë ka thënë se nuk ka një vlerësim të qartë të aseteve të ngrira ruse, por po ndjek raportet nga bankat që përballen me një listë në rritje të sanksioneve zvicerane. SBA thekson se pjesa e aktiveve ruse në bankat zvicerane është e vogël në krahasim me totalin e aktiveve të mbajtura në Zvicër, pra se është një përqindje njëshifrore e aksionit.

Analistët thonë se kur bëhet fjalë për klientët rusë, ekspozimi i drejtpërdrejtë i bankave zvicerane është “i durueshëm”.

Për herë të parë, Credit Suisse prezantoi në detaje ekspozimin e saj neto të kredisë ndaj Rusisë në fund të vitit, i cili përfshinte kreditimin për klientët e pasur, si dhe ekspozimin ndaj financave tregtare dhe bankave të investimeve.

Credit Suisse tha se kishte një ekspozim bruto ndaj Rusisë prej 1.6 miliardë frangash (1.55 miliardë euro) në fund të vitit 2021 dhe zbuloi përmasat e humbjeve të mundshme pasi sanksionet perëndimore e përjashtuan Rusinë nga sistemi financiar global. UBS regjistron një ekspozim ndaj Rusisë me vlerë 570 milionë euro.