Alarmuese situata me virusin në Tetovë, Filipçe dhe Komisioni kërkojnë masa për Tetovën

Shkup, 7 gusht – Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipce, në koordinim këtë mëngjes me anëtarët e Komisionit për Sëmundjet Infektive diskutoi situatën epidemiologjike në Tetovë dhe ra dakord me Qeverinë të propozojë masa të reja për këtë rajon, për të parandaluar përhapjen e shpejtë të Covid.

Ministri tha se grupet ku virusi përhapet më shpejt janë dasmat dhe festimet në ambiente të mbyllura, të cilat janë shumë të zakonshme në këtë rajon, dhe sipas informacionit në nivel lokal, masat parandaluese nuk respektohen fare, veçanërisht mbajtja e maskave në ambiente të mbyllura.

Ministri dhe anëtarët e Komisionit GKKS propozojnë masat dhe kufizimet e mëposhtme:

– Ndalimi për të mbajtur të gjitha ngjarjet masive në ambiente të mbyllura, dasma, festime. Kjo është thelbësore për tu respektuar në periudhën e ardhshme dhe qytetarët duhet të kuptojnë se kjo masë është e nevojshme.

– Zënia e pjesës së mbyllur të objekteve të hotelerisë nuk duhet të kalojë 30%, dhe jo më shumë se 4 persona mund të ulen në tavolina.

– Kontrolle të intensifikuara për zbatimin e këtyre masave, por edhe masat për mbrojtjen personale, kryesisht mbajtja e maskave në ambiente të mbyllura.

– Forcimi i vaksinimit dhe komunikimit në terren në nivel lokal në mënyrë që të rritet mbulimi, sepse është e qartë se vetëm me vaksinim mund të parandalojmë përhapjen dhe rreziqet e sëmundjeve të rënda tek pacientët.

Nga analiza e ISHP -së për periudhën e kaluar, vetëm 11 pacientë janë shtruar deri më tani në spital të cilët janë vaksinuar plotësisht, vetëm 167 janë infektuar fare nga mbi 400,000 qytetarë të vaksinuar.