Zvicra nuk duhet të deportojë çiftin turk në Kosovë

Komiteti i Organizatës së Kombeve të Bashkuara Kundër Torturës tha në një vendim se qeveria zvicerane nuk duhet të deportojë një çift turk që dyshohet se janë anëtarë të rrjetit të klerikut Fethullah Gulen në Kosovë.

Tutje në vendim thuhet se “ata do të përballeshin me një rrezik real për t’u transferuar me forcë dhe për t’iu nënshtruar torturës në Turqi“.

Çifti, i cili për vite me radhë ka punuar si mësues në shkollat e lidhura me Gylen në Kosovë, ka aplikuar për azil në Zvicër në vitin 2020, por kërkesa e tyre është refuzuar nga autoritetet zvicerane dhe është vendosur që ata të deportohen në Kosovë, shkruan BalkanInsight, transmeton Klankosova.tv.

Komiteti i OKB-së tha se Zvicra ka detyrimin të përmbahet nga kthimi me forcë i çiftit në Kosovë.

Turqia e konsideron rrjetin e Gylenit si një organizatë terroriste dhe ka kërkuar në mënyrë aktive arrestimin e anëtarëve të saj brenda dhe jashtë vendit.

Ali Yildiz, avokati i çiftit që i përfaqësoi ata në komitetin e OKB-së, tha se Kosova nuk është një vend i sigurt për gylenistët dhe qeveria zvicerane ka shkelur Konventën e OKB-së Kundër Torturës duke vendosur t’i dëbojë ata në Kosovë.

“Komiteti, i cili tashmë ka nxjerrë një masë të përkohshme për të parandaluar dëbimet e ankuesve, arriti në përfundimin se autoritetet zvicerane gabuan në vendimet e tyre,” tha Yildiz për BIRN.

Gjashtë shtetas turq të lidhur me rrjetin e Gylenit në Kosovë u deportuan në Turqi në vitin 2018. Deportimet e diskutueshme u dënuan nga grupet e të drejtave dhe shkaktuan një krizë politike në Kosovë, transmeton Klankosova.tv.

Megjithatë, Ministria e Drejtësisë e Kosovës këmbënguli se “nuk ka pasur kurrë ekstradime të tilla nga Republika e Kosovës në Republikën e Turqisë”. Ai argumentoi se turqit në vitin 2018 u dëbuan me udhëzimet e Ministrisë së Brendshme në vend që të ekstradoheshin, pasi ekstradimi kërkon një vendim gjykate. Ministria e Brendshme dhe zyra e kryeministrit nuk iu përgjigjën pyetjeve të BIRN deri në momentin e publikimit.

Megjithatë, komiteti i OKB-së tha se përkufizimi i tij i dëbimit përfshin ekstradimet dhe transferimet e dhunshme.

Ai tha gjithashtu se ka arsye për shqetësim shtesë për shkak të ndikimit të Turqisë në Kosovë, pasi deportimet e mëparshme të gylenistëve kanë ndodhur “përkundër udhëzimeve të Kryeprokurorit Special të Kosovës, i cili kishte refuzuar kërkesën për ekstradim të individëve në fjalë”.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan dhe qeveria e tij akuzojnë Gulenin dhe rrjetin e tij për orkestrimin e një grushti të dështuar të vitit 2016 dhe e përkufizojnë rrjetin si “Organizata Terroriste Fethullahiste”, ose shkurt “FETO”. Megjithatë, Gulen mohon çdo përfshirje.

Një komision parlamentar i Kosovës që heton deportimin shumë të diskutueshëm të gjashtë gylenistëve të supozuar në Turqi në vitin 2018 tha se dëbimi shkeli 31 ligje dhe procedura të Kosovës.