Zvicër: Normat e interesit të pandryshuara, pavarësisht rritjes së frangut

Zvicër, 26 mars – Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) mbajti në pritje politikën e saj monetare ultra-ekspansive të enjten, duke kundërshtuar tendencën e bankave të tjera qendrore, të cilat kanë filluar të rrisin normat e interesit për të trajtuar inflacionin në rritje.

SNB e mbajti normën e saj të politikës të bllokuar në -0.75%, siç parashikohej unanimisht nga ekonomistët në një sondazh të Reuters, si dhe angazhimin e saj për të kryer ndërhyrje në monedhë për të frenuar rritjen e frangut zviceran. Banka Qendrore mbajti gjithashtu përshkrimin e saj të frangut si “me vlerë të lartë”, të njëjtin formulim që ka përdorur që nga shtatori 2017, pavarësisht se monedha së fundmi ka arritur nivelin më të lartë kundrejt euros në shtatë vjet.

“Pushtimi rus i Ukrainës ka çuar në një rritje të fortë të pasigurisë në mbarë botën. Në këtë sfond, SNB me politikën e saj monetare po siguron stabilitetin e çmimeve dhe po mbështet ekonominë zvicerane”, tha banka në një deklaratë, përcjell tutje albinfo.ch.