Xhaferi: Nëse ka nevojë, Ukrainës do t’i dërgojmë edhe ndihmë ushtarake

Shkup, 29 prill – Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi në konferencën e sotme për media rikonfirmoi përkushtimin e përgjithshëm të shtetit për të mbështetur Ukrainën dhe popullin ukrainas, duke theksuar se prania fizike në këtë vend do të thotë mbështetje personale dhe institucionale për përpjekjet e institucioneve të Ukrainës për të rivendosur paqen dhe kontrollin mbi të gjithë territorin e saj.

Ai vuri në dukje se si Kuvend do të shqyrtojnë përcaktimin e situatës në Ukrainë në lidhje me krimet e kryera atje.

“Unë shkova në Ukrainë me ftesë të Kryetarit të Radës Supreme, Ruslan Stefançuk. Në komunikim me Ambasadën e Ukrainës në Shkup, fillimisht ishte planifikuar të udhëtohej nga data 21 deri në 24, por për shkak të numrit të madh të delegacioneve u zhvendos nga data 25 deri në ditën e djeshme. Udhëtimi u kombinua me një avion në Varshavë, në kufi me mjete motorike dhe më pas në Kiev me një tren special të ngritur për delegacionet e huaja që vizitojnë Ukrainën. Zona në të cilën po lëviznim është jashtë luftës dhe synimi ka qenë që pasojat e atyre veprimeve të shihen në vend”, tha Xhaferi pas konferencës për media.

Ai shtoi se si vend jemi të lidhur me të gjitha masat dhe detyrimet e ndërmarra nga Bashkimi Evropian në mbështetje të Ukrainës. Prandaj, siç tha ai, gatishmëria për të mbështetur në çdo aspekt nuk është vetëm qëndrim personal i kryetarit të Kuvendit, por është obligim i vendit që është anëtar i NATO-s dhe kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

“Mendoj se si Kuvend duhet të shqyrtojmë përcaktimin e situatës në Ukrainë në lidhje me krimet e kryera atje. Ne do të koordinojmë me palët e tjera të interesuara në vend për të inicuar një rezolutë ose deklaratë