Vazhdon debati për gjendjen e krizës në energjetikë

Shkup, 23 shtator – Debati në Komisionin parlamentar të mbrojtjes dhe sigurisë për gjendjen e krizës në sektorin e energjisë, sipas paralajmërimeve duhet të vazhdojë edhe sot. Do të jetë dita e tretë e diskutimeve në komisionin amë dhe pas përfundimit të tij, në seancë plenare do të mund të votohet për vazhdimin e gjendjes së krizës në këtë fushë edhe për gjysmë viti, e cila është në fuqi me vendimin e Qeverisë nga 1 shtatori.

Qeveria deri më tani ka paguar 240 milionë euro për çmimin e subvencionuar të energjisë elektrike në tregun e rregulluar. Të gjitha kapacitetet vendore janë vënë në funksion për prodhim më të madh. Qeveria është e përkushtuar që të sigurojë energji të mjaftueshme për dimrin e ardhshëm, theksoi zëvendëskryeministri Fatmir Bytyqi duke qenë mysafir dje në televizionin Telma.

Sipas tij, Qeveria arrin marrëveshje me vendet fqinje për import të garantuar të energjisë elektrike dhe të energjensave, por ato do të shfrytëzoheshin vetëm nëse shteren burimet vendore të energjisë.

Sasitë e qymyrit që po përpiqet të sigurojë Qeveria, siç sqaroi, janë për të garantuar që të mos ketë ndërprerje në prodhimin e energjisë elektrike. Është më mirë të kemi një marrëveshje ndërqeveritare që qymyri të sigurohet, por, nënvizoi ai, kjo nuk do të thotë se do të blihet me çdo çmim nëse kemi minierë vendore në sasi të mjaftueshme.

“Bëjmë projeksione ditore dhe mujore se sa është prodhimi, sa është plani, sa planifikojmë deri në fund të vitit për të monitoruar nëse është e nevojshme apo jo. Fakti që do të kesh një kontratë kornizë, le të themi, 600 mijë tonë qymyr, nuk do të thotë që duhet të sjellësh sasitë nëse sasitë e qymyrit të nxjerra nga burimet ekzistuese janë të mjaftueshme dhe kjo përgjigjet. Përveç kësaj, nëse mund të sjellim qymyr që do të jetë me një çmim më të ulët se çmimi i bursave dhe kapacitetet janë gati për të prodhuar, ne do t’ia ofrojmë ekonomisë, pse jo?, tha Bytyqi.

Ai përsëriti se kërkohet vazhdimi i situatës së krizës në sektorin e energjisë për të siguruar fleksibilitet të mjaftueshëm dhe mekanizma për përballimin e krizës.

Në prodhimin e energjisë elektrike, me mesataren e sotme, siç tha, aktualisht jemi tre për qind më shumë se sa ishte planifikuar dje.

“Me fjalë të tjera, kemi më shumë se sa është planifikuar, 200 gigavat orë energji elektrike. Pra, me vetëdije kemi hyrë në planifikim më të lartë, po e realizojmë atë që kemi hyrë për të siguruar një sasi të mjaftueshme të energjisë elektrike, madje kemi shkuar edhe më lart. Ne i ndjekim dhe prandaj jemi të vetëdijshëm se duhet të sigurojmë që të mos krijohet një situatë, “do të ketë reshje, pra nuk do të mund të nxirret qymyr nga burimet vendore për 15 ditë dhe të themi se nuk ka as nga jashtë”. Ose vendosja e TEC Negotinë, e cila ka nevojë për sasi të caktuara të mazutit, ne nuk kemi ku ta gjejmë mazutin nga jashtë nga vendet fqinje që edhe kanë mundësi ta sjellin. Këto janë punë me kontratë, me një çmim me bursë. Sa është çmimi i prodhimit të energjisë elektrike nga mazuti, ne kemi marrë rrezikun, do ta prodhojmë me çdo çmim për t’u siguruar para se gjithash atyre që janë në tregun e rregulluar, tepricën do ta marrin ekonomistët tanë”, tha Bytyqi.

Duke theksuar se Qeveria është e përkushtuar që të sigurojë energjensa të mjaftueshme për dimrin e ardhshëm, ai përkujtoi se shteti subvencionon çmimin e energjisë elektrike për 80 për qind për të gjithë përdoruesit e tregut të rregulluar.

Siç tha ai, 653.000 amvisëri dhe 70.000 subjekte private që janë në tregun e rregulluar pajisen me çmim të subvencionuar të energjisë elektrike, që është 100 për qind nga prodhimi vendor. Për këtë subvencionim deri më tani janë shpenzuar 240 milionë euro, tha ai.

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, beson se nëse i mbajmë projeksionet në fund të vitit, inflacioni mesatar vjetor do të jetë 10 deri në 11 për qind.

Ai sonte në një paraqitje në Tv Telma tha se në një periudhë krize, edhe hyrja në recesion nuk është gjëja më e keqe që mund të ndodhë dhe tha se është e rëndësishme që vendimet e marra nga të gjithë aktorët të kenë efekt.

“Ne jemi përballur edhe me situata më të vështira, do të ballafaqohemi me daljen nga recesioni si vend, dhe në veçanti kemi treguar se ekonomia është mjaft fleksibile për t’i përballuar të gjitha ato nëse ka një partner të mirë në Qeveri, dhe ne kemi treguar se në një periudhë kovid dhe si të kemi një partner të mirë. Dhe prandaj nuk kam shumë frikë se do të hyjmë në recesion, tha Bytyqi, duke theksuar se është e rëndësishme nëse vendimet e marra tani nga palët e ndryshme të interesit kanë një efekt të caktuar.

Efekti që ai dëshiron të arrijë është, siç tha ai, të ulë presionin për rritjen e inflacionit në një nivel ku ai do të jetë i paqëndrueshëm.

“Nëse i qëndrojmë projeksioneve dhe mendoj se në fund të vitit, mesatarja për të gjithë vitin do të jetë afërsisht 10 deri në 11 për qind inflacioni në një nga vitet më të vështira me një sërë krizash. Mendoj se është një normë mjaft e mirë inflacioni, dhe le të themi, e arsyeshme që ekonomia jonë të mund të mbulojë periudhën e ardhshme. Çdo gjë mbi 20 për qind është e paarsyeshme, tha Bytyqi.

Ai iu referua negociatave për blerjen e energjisë elektrike me Bullgarinë dhe theksoi se përderisa ka negociata, ne nuk themi se jemi dorëzuar. “Në fund të fundit, negociatat janë të hapura që të negocioni, tha Bytyqi.

Në këtë kontekst, ai theksoi rëndësinë e fondeve publike sepse, siç theksoi, në fund të ditës, biznesmenët që mund të marrin energjinë elektrike me një blerje të mundshme apo marrëveshje që do të arrihet me Bullgarinë dhe çdo vend tjetër, mund të dalin nesër dhe të thonë tani paguajmë, 70, 80 apo 100 euro çmim më të lartë se sa do të paguanit po të ishte pritur një javë.