Varheji: Jam jashtëzakonisht i zhgënjyer që ende po flasim për fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut

Shkup, 26 prill– Jam jashtëzakonisht i zhgënjyer që ende po diskutojmë për fillimin e negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Mendova se e zgjidhëm këtë çështje dy vjet më parë, por tani është kthyer përsëri në tryezë, tha sot nga Sofja komisioneri i BE-së për Zgjerimin dhe Politikën e Fqinjësisë Oliver Varheji në fjalimin e tij në Forumin për Marrëdhëniet ndërmjet Bashkimit Evropian dhe Ballkanit (EU meets Balkans).

“Kur jam tashmë në Sofje, ka një çështje tjetër të madhe që nuk mund të shmanget pa u diskutuar – dhe kjo është kur do të kemi konferencat e para ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe kur do të fillojmë dërgimin në këto vende”, tha Varheji.

Varheji theksoi se BE-ja nuk ka as kohë dhe as interes që të shtyjë konferencat e para ndërqeveritare me Shkupin dhe Sofjen.

“Të gjitha vendet anëtare duhet të kuptojnë fuqinë transformuese të procesit të anëtarësimit. Dhe ky është mesazhi që po sjell përsëri në Sofje, kam qenë këtu para tre javësh dhe do të vij sa të jetë e nevojshme për ta zgjidhur këtë çështje në qershor të këtij viti, sepse lufta në Ukrainë na ka treguar se nuk kemi kohë për të humbur. As interesi për këtë proces nuk vonohet”, nënvizoi Varheji.

Sipas tij, lufta në Ukrainë dhe mësimet e së kaluarës kanë treguar se procesi i integrimit të plotë të Ballkanit Perëndimor në Union duhet të përshpejtohet.

“Kur trashëguam bllokimin në procesin e negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, trashëguam edhe një rajon ku hendeku ekonomik dhe social midis BE-së dhe rajonit është i madh dhe mbetet një nga sfidat kryesore, pa përmendur reformat institucionale që duhet bërë”, shtoi Varheji.

Prandaj, vazhdoi Varheji, është e rëndësishme që zgjerimi i Ballkanit Perëndimor të vendoset në pesë prioritetet kryesore politike të BE-së, sepse ne tashmë e kemi parë luftën në Ukrainë në Ballkan dhe kemi ende mësime për të mësuar – dhe kjo është se integrimi i plotë i Ballkanit Perëndimor në BE do të kontribuojë më shumë për stabilitetin dhe prosperitetin.

Eurokomisioneri Varheji vjen nesër në Shkup, në kuadër të turneut të tij në rajon, ku përfshihen edhe Kroacia, Bullgaria dhe Shqipëria.

Në panelin “Përfitimet e integrimit” në kuadër të forumit, të moderuar nga ish-përfaqësuesja e lartë e BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Frederika Mogerini, u drejtua edhe shefi i diplomacisë Bujar Osmani, i cili theksoi se javët në vijim do të jenë vendimtare për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor dhe BE perspektiva e tij, dhe se çdo vonesë e mëtejshme në këtë rrugë mund të ketë pasoja të rënda rajonale. /Zhurnal.mk