Sindikata e Arsimit pret ofertë nga Qeveria, greva vazhdon

Shkup, 27 Prill – Sindikata e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës dhe Qeveria ende nuk po arrijnë të dakordohen për pagat në arsim. Edhe pse para dy ditëve, kryesia e SASHK-ut u pajtua me ofertën e re të Qeverisë, prej 12 për qind rritje të pagave për mësimdhënësit, anëtarësia e SASHK-ut dje hodhi poshtë një ofert të tillë, si rrjedhojë edhe sot vazhdon greva në shkollat fillore dhe të mesme. Ndërkaq, Këshilli i SASHK-ut në bazë të deklarimit të organizatave sindikale nga kopshtet e fëmijëve ka marrë vendim që në çerdhe greva të pezullohet.

Përfaqësuesja e SASHK-ut sot tha se edhe pas refuzimit të ofertës së Qeverisë përsëri presin që edhe më tej të vazhdojnë bisedimet për rritjen e pagave. E pyetur për kërkesën e Ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, që drejtorët e shkollave të organizojnë mësim për nxënësit, ajo tha se ata e kanë obligim ligjor që të gjejnë zëvendësmësuse përderisa mësimdhënësit e rregullt janë në grevë.

“Para së gjithash dyert e shkollave nuk kanë qenë asnjëherë të mbyllura, kanë qenë të hapura, por nxënësit nuk vijnë, mësimdhënësit edhe sot janë në vendet e tyre të punës, por megjithatë janë në grevë, çka domethënë se greva vazhdon, nuk ka ndërprerje. Drejtorët e shkollave kanë urdhër nga ministria dhe duhet të veprojnë ashtu siç i ka urdhëruar ministria, dhe ajo është të organizojnë mësim, që është detyrim i drejtorëve të organizojë mësim, domethënë kërkohen zëvendës mësues përderisa ka, dhe në këtë mënyrë do të zëvendësohen edhe orët e humbura. Sa i referohet dialogut social, presim të vazhdojë edhe më tej, megjithatë duhet të marrim ftesë nga partneri jonë social”, theksojnë nga SASHK.

SASHK-u tashmë për herë të dytë e refuzon propozimin qeveritar për rritje të rrogave, sepse ende nuk e kanë arritur atë që kanë kërkuar. Qeveria fillimisht propozoi rritje të rrogave prej 10 për qind, e më pas në 12 për qind, por SASHK-u kërkon rritje prej 18,4 për qind dhe harmonizim të rrogave të tjera me rrogën minimale dhe greva do të vazhdojë derisa nuk gjendet zgjidhje kompromisi për të dyja palët.

Këshilli i SASHK-ut ka paralajmëruar që të mërkurën më 4 maj 2022 të organizojë protestë masive para Qeverisë.