Petkov: Rrugëtimi i Maqedonisë së Veriut drejt BE-së do të zgjasë 10 vite

Sofje, 24 Prill – Ka shumë njerëz që përpiqen të lëkundin marrëdhëniet e mira mes Bullgarisë dhe Maqedonisë. Qeveria jonë nuk do t’i nënshtrohet provokimeve kaq të lehta, që po tentojnë të ndodhin nga të dyja palët. Ne kemi një qëllim të përbashkët – Maqedonia të jetë shtet evropian, fqinj i mirë. “Së bashku mund të krijojmë rritje ekonomike dhe të gjitha këto thirrje dhe provokime nacionaliste duhet të injorohen vetëm për të ecur përpara,” tha kryeministri bullgar Kiril Petkov.

Sipas tij, garanci për të drejtat e bullgarëve në vend mund të sigurohet përmes procesit të integrimit evropian, i cili vlerëson se për Maqedoninë do të zgjasë së paku 10 vjet.

    Garancia për të drejtat e bullgarëve në Maqedoni mund të sigurohet përmes procesit evropian. Në fakt, nëse i vendosim në marrëveshjen evropiane të Maqedonisë, jo vetëm që Bullgaria nuk do t’i mbrojë më këto të drejta, por marrëveshja me Bashkimin Evropian do ta garantojë këtë të drejtë. Pra, heqja e vetos, siç thonë të gjithë – ta heqësh apo jo, është një mënyrë e gabuar e të menduarit. Këtu duhet të themi – Maqedonia do të jetë në Bashkimin Evropian më së shpejti për 10 vjet. Ka shumë kapituj në rrugën e saj drejt Evropës. Ne vetëm duhet të vendosim kushtet tona – për shembull, për Kushtetutën para kapitullit të parë. Në këtë mënyrë, me heqjen e vetos, i japim Maqedonisë rrugë për të ecur. Por, në këta kapituj të veçantë ne mund të vendosim të gjitha kushtet që na duhen, dhe kështu problemin që ekziston aktualisht nuk do ta zgjidhim për një javë apo dy, por do të kemi 10 vjet për të punuar së bashku që Maqedonia të jetë realisht një vend evropian. dhe të gjitha të drejtat e bullgarëve atje të mbrohen plotësisht. Pra, qasja duhet të jetë më e zgjuar, tha Petkov në një deklaratë për BTV.

Sipas tij, çdo hap në lidhje me Maqedoninë do të kalojë përmes Kuvendit, kështu që vështirë se mund të ketë një marrëveshje të fshehtë mes qeverive.

    Do të kemi një dialog të hapur, do të kalojmë në Parlament, që së bashku si bullgarë të avancojmë në këtë strategji. “Unë pres mbështetje jo vetëm nga koalicioni qeveritar, por edhe nga opozita, sepse kjo është çështje kombëtare”, ka shtuar Petkov.