Mbështetje nga BE -ja dhe Mbretëria e Bashkuar për të përshpejtuar tranzicionin energjetik të Maqedonisë

Shkup, 30 maj – Maqedonia e Veriut sot në Forumin MEF 2023, edhe një herë mori konfirmimin se ka mbështetjen e Bashkimit Evropian në zbatimin e reformave energjetike, si dhe se BE-ja është partneri i saj i besueshëm për përshpejtimin e tranzicionit energjetik. Por u dhanë edhe rekomandime – të sigurohet përfshirja më e madhe e sektorit privat dhe qytetarëve në të gjithë këtë proces dhe të sigurohen projektet me metodologji dhe kritere të qarta përmes të cilave do të përcaktohet prioriteti i investimeve.

Siç tha zëvendësambasadori i Delegacionit të BE-së në vend, Xhulian Vasalo, në mars të këtij viti, Maqedonia e Veriut ka marrë 72 milionë euro. Megjithatë, theksoi ai, është thelbësore që të gjitha vendet nga Ballkani Perëndimor të përfundojnë reformat energjetike.

“Mesazhi është i qartë, ne ishim këtu dhe do të qëndrojmë për të ofruar mbështetje në një situatë krize. BE-ja është partneri juaj i besueshëm për përshpejtimin e tranzicionit energjetik, por Qeveria duhet të përshpejtojë procesin e reformave dhe të sigurojë projekte me një metodologji dhe kritere të qarta në të cilat do të përcaktohet prioriteti i investimeve”, theksoi Vasalo.

Duke folur për aktivitete konkrete, ai theksoi se duhet të braktiset përdorimi i thëngjillit në Kërçovë dhe Manastir, por në të njëjtën kohë, siç theksoi, të sigurohen burime të të ardhurave për ata që punojnë në këtë sektor.

Vasalo iu referua edhe luftës në Ukrainë, duke vënë në dukje se për habinë e Rusisë, BE-ja është më e bashkuar se kurrë më parë dhe tani varet nga partnerë të besueshëm për furnizimin e burimeve.

“Lufta në Ukrainë nuk do të prishë ekonomitë tona. Para luftës 45 për qind e gazit vinte nga Rusia, sot kjo shifër është 15 për qind. Para luftës 45 për qind e thëngjillit vinte nga Rusia, tani kjo shifër është zero. Ne kemi forcuar solidaritetin në BE, tha zëvendësambasadori dhe kujtoi se për Ballkanin Perëndimor është krijuar një paketë e veçantë prej 500 milionë euro mbështetje direkte dhe po aq për investime për t’i ndihmuar këto vende të përballen me sfidat.

Përfaqësuesi special i kryeministrit të Britanisë së Madhe për tregtinë me Ballkanin Perëndimor, Martin Vikers, në fjalimin e tij tha se vendi i tij është një partner ideal në rrugën e Maqedonisë së Veriut drejt të ashtuquajturës e ardhmja e rinovueshme.

Vikers gjithashtu vuri në dukje se përveç diellit dhe erës, janë në dispozicion edhe lloje të tjera burimesh të rinovueshme si hidrogjeni, biogazi, burimet bërthamore dhe hidrocentralet.

Para Vasalos dhe Vikers në forum folën edhe zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi, ambasadorja amerikane Anxhela Ageler dhe drejtori për Ballkanin Perëndimor i Fondacionit Shoqëri e Hapur Andi Dobrushi.

Fokusi i Forumit të MEF të këtij viti është tranzicioni i gjelbër dhe rezistenca energjetike. Forumi do të mbahet edhe nesër, kur janë paralajmëruar fjalimet e presidentit Stevo Pendarovski dhe ish-presidentit të Kroacisë, Stipe Mesiq.