Mariçiq-Varhej: Të gjithë në RMV do të qëndrojnë pas të ardhmes evropiane të vendit

Shkup, 22 shtator – Procesi i skriningut të vendit me BE-në, aktivitetet e ardhshme në procesin e negociatave për anëtarësim dhe situatën aktuale politike në Maqedoninë e Veriut, ishin ndër temat kryesore të takimit të sotëm të zëvendëskryeministrit të obliguar për çështjet evropiane Bojan Mariçiq në Bruksel me eurokomisarin për fqinjësi dhe zgjerim Oliver Varhej.

“Në moment real dhe kyç e konfirmuam perspektivën evropiane të Maqedonisë së Veriut. Tani është më e rëndësishme që të fokusohemi te reformat dhe të qëndrojmë në rrugën evropiane. Është obligim dhe detyrë e jona që i kemi ndaj qytetarëve, që të sigurojmë prosperitetin dhe përparimin e vendit”, tha Mariçiq në takim.

Siç kumtoi Sekretariati për çështje evropiane, Mariçiq, i cili njëherit është edhe kryenegociator i vendit me Unionin, e informoi eurokomisarin për zgjerimin Varhej për takimet e shqyrtimit dhe përgatitjet për shqyrtimin dypalësh, si dhe për angazhimin. dhe motivimi i institucioneve të vendit për procesin.

Eurokomisari Varhej, Mariçiqi i dëshiroi skrining të suksesshëm dhe i dërgoi mesazh se ne mbetemi fuqishëm të përkushtuar ndaj agjendës së reformave evropiane, si dhe ndërtimit të marrëdhënieve të mira fqinjësore me Bullgarinë dhe përparimit në përmbushjen e detyrimeve të të dy shteteve.

Varhej potencoi se tani është më e rëndësishme që të gjithë në Maqedoninë e Veriut të qëndrojnë prapa të ardhmes evropiane të vendit dhe të ndihmojnë në procesin e negociatave me Bashkimin Evropian, duke shtuar se është një proces i rëndësishëm për të ardhmen e vendit dhe proces që sjell një jetë më të mirë për qytetarët.

Në takim është biseduar për përgatitjet e fundit për nënshkrimin e Marrëveshjes me Fronteksin, e cila do të nënshkruhet në mes të tetorit, por edhe për tema ekonomike, në pritje të dimrit që po vjen dhe sfidave me të cilat do të përballemi, të shkaktuara nga kriza energjetike dhe ekonomike.

Në atë drejtim, Mariçiq dhe Varhej biseduan edhe për Planin investues të BE-së për Ballkanin Perëndimor dhe për përshpejtimin e realizimit të projekteve rajonale, veçanërisht ato nga infrastruktura dhe energjetika.

Përndryshe, sot në Bruksel vazhdon skrining takimi për kapitullin 24 “Drejtësi, liri dhe siguri”, i cili do të zgjasë dy ditë, ndërsa javën e ardhshme vazhdojnë takimet për kapitullin 23 “Drejtësi dhe të drejta themelore”