Mariçiq: Kemi alternativa adekuate nëse ndërpritet furnizimi nga “Gasprom”

Shkup, 29 prill – Kemi alternativa adekuate në rast se kemi ndërprerje të furnizimit me gaz nga “Gazprom”, për shembull kapacitetet energjetike të mund të përdorin mazut, por çfarëdo lloj vendimi që merr, Maqedonia e Veriut në këtë fazë do të zbutet, angazhohemi që vendimi të miratohet sipas marrëveshjes për përdorim të gazsjellësit, deklaroi zëvendëskryeministri përgjegjës për çështje evropiane, Bojan Mariçiq për Bi-Bi-Si.

Mariçiqi shtoi se vendi ka sasi të dakorduara, por megjithatë nuk mund të parashihen hapat e Rusisë, me çka punohet në diversifikimin e mundësive tona për furnizim.

“Në rast se ‘Gazprom’ zgjidh kontratën me ‘Bulgartrangaz’ në lidhje me sasitë tona të rezervuara në interkonektor, ne planifikojmë të importojmë gaz natyror përmes një interkonjeksioni që Republika e Bullgarisë ka me Greqinë, i cili lidhet me TAB me avion dhe furnizon gaz nga Azerbajxhani, kështu që po punojmë së bashku me SHBA-në dhe partnerët tanë në BE për të zëvendësuar furnizimet me gaz natyror nga Rusia,” tha Mariçiq.

Zëvendëskryeministri shtoi se Maqedonia e Veriut ishte një nga vendet e para e cila u përfshi në vendimin e Be-së për sanksionet sepse, siç tha, jemi vend i cili është kandidat për anëtarësim në BE dhe aleat në NATO, por edhe për bërjen e zgjedhjes morale për të qëndruar përgjatë Ukrainës.