Kovaçevski: Bllokada e Kuvendit sjellje e papërgjegjshme që nuk i sjell dobi askujt

Shkup, 5 maj – Bllokada e paralajmëruar e Kuvendit është sjellje e papërgjrgjshme e cila nuk i sjell dobi askujt përveç atij që e bën këtë, deklaroi sot kryeministri Dimitar Kovaçevski në përgjigje të pyetjes së gazetarëve për bllokadën e paralajmëruar të Kuvendit nga ana e VMRO-DPMNE-së opozitare.

“Kjo është një sjellje e papërgjegjshme që nuk i sjell dobi askujt përveç atij që e bën, e ky është Nikolla Gruevski i cili padyshim që ende i jep urdhër kryetarit të VMRO-DPMNE-së që të ndërmarrë hapa të tillë. Kuvendi i shtetit duhet të jetë një vend ku promovohen ligjet, ku merren vendime për t’u përballur veçanërisht me krizën që kemi në vend, e cila është pasojë e luftës që po bëhet në Ukrainë dhe bllokimi i Kuvendit është gjëja më e keqe çfarë mund të bëjë një politikan në këtë moment”, theksoi Kovaçevski.

Bllokimi i Kuvendit, shtoi ai, nuk është diçka që VMRO-DPMNE-ja po e shpall dhe e bën tani, sepse po të shikosh ligjet që kanë ngecur në Kuvend pikërisht me iniciativën e VMRO-DPMNE-së dhe nuk bëhet fjalë për një. , dy, tre, 10, 15, 20, por bëhet fjalë për shumë ligje të tjera, atëherë do ta dini se kjo është një sjellje që pasqyron vazhdimisht sjelljen e VMRO-DPMNE-së.

“I bëj thirrje të gjithë deputetëve në Kuvend që të jenë në nivelin e detyrës së tyre, sepse bllokimi i Kuvendit nuk do të thotë gjë tjetër veçse bllokim i asaj që duhet bërë për qytetarët e vendit. Gjëja e dytë që është gjithashtu shumë e rëndësishme, shoh shkrimet e sotme, nuk është aspak e përshtatshme që një parti demokratike të numërojë ditët, sot ishte dita e pestë, pastaj dita e katërt të përdorte shantazhe dhe kërcënime sepse konfirmova në katër muajt e fundit nuk i jam nënshtruar shantazheve apo kërcënimeve, por jam një person që drejtoj një dialog të hapur me të gjithë aktorët e shoqërisë”, tha kryeministri.

Kovaçevski ritheksoi se me dorëheqjen e hedh poshtë atë që po ndërmerr VMRO-DPMNE-ja, dhe siç theksoi, nuk ndryshon nga ajo që kanë bërë deri më tani, por tani ndoshta kanë marrë urdhër që ta bëjnë publike.

“Nëse merrni ligjet e pashqyrtuara prej vitesh në komisione apo seanca plenare, atëherë do t’ju bëhet e qartë se kjo bllokadë e paralajmëruar është vetëm vazhdimësi e asaj që është bërë deri më tani. Ka komunikim të hapur të vazhdueshëm ndërmjet deputetëve në grupet parlamentare, ka komunikim të hapur në nivel të BNJVL-së. Kam pasur një takim me Bordin e BNJVL-së, domethënë Bordin e plotë ku dominojnë përfaqësuesit e partive opozitare, gjegjësisht VMRO-DPMNE-së që kanë qenë në mbledhje në Qeveri dhe ku kemi diskutuar për të gjitha çështjet e hapura. Kam komunikim të drejtpërdrejtë edhe me kryetarët e komunave që kanë disa çështje të hapura me Qeverinë. Mirëpo, mbajtjen e takimeve nën shantazh, nën kërcënime me vetëm një pikë të rendit të ditës, e ato janë zgjedhjet e parakohshme, të cilat fillimisht nuk i mbështesin partitë politike, pastaj nuk i mbështesin qytetarët. Iku koha kur VMRO-DPMNE bënte zgjedhje çdo dy vjet vetëm për përfitimin e tij personal politik, tani është koha për t’u marrë me krizën së pari sepse shihni se çfarë po ndodh në bursat botërore, shihni se çfarë po ndodh në Ukrainë”, tha ai.

Sipas Kovaçevskit, Qeveria është demokratike dhe qartë e pozicionuar dhe orientuar, për dallim, tha, nga opozita, në të cilën ka parti politike të cilat janë në anën e Rusisë dhe partitë politike të cilat besojnë se presidenti i Ukrainës Vollodimir Zelenski është armik i tyre.

Kovaçevski në përgjigje të pyetjes tha se Qeveria ka legjitimitet të plotë politik dhe legal.

“Para se gjithash, legjitimiteti i Qeverisë është nxjerrë nga deputetët në Kuvend dhe nëse e shikojmë legjitimitetin e kësaj Qeverie, ajo ka legjitimitet më të madh se ajo e mëparshme, duke qenë se e mbështesin 64 deputetë, poashtu edhe një parti tjetër politike e cila eshte partia Alternativa. Kemi pasur bisedime gjatë formimit të koalicionit qeveritar me përfaqësuesit e Alternativës dhe programi i Qeverisë ka përfshirë angazhimet programore të asaj partie”, tha Kovaçevski.