Këshilli i BE-së kërkon veprime të mëtejshme për të mbrojtur gazetarët

Në dritën e kërcënimeve në rritje ndaj gazetarëve, dhe rrjedhimisht pengesave për lirinë e shprehjes dhe lirinë e informacionit, Këshilli i BE-së miratoi sot konkluzionet për mbrojtjen dhe sigurinë e gazetarëve dhe profesionistëve të medias.

Anëtarët e BE-së i bëjnë thirrje Komisionit Evropian të rrisë fondet për gazetarinë e pavarur dhe investigative dhe të sigurojë sigurinë në internet dhe lirinë e fjalës për gazetarët dhe profesionistët e tjerë të medias në të gjitha nismat përkatëse që ndjekin strategjinë digjitale të BE-së.

Këshilli pranon, sipas deklaratës, se shumë gazetarë dhe profesionistë të tjerë të medias nuk mund të punojnë gjithmonë të lirë dhe të pavarur.

Sipas një raporti të Këshillit të Evropës, numri i paralajmërimeve për kërcënime serioze ndaj sigurisë së gazetarëve dhe lirisë së medias në Evropë është pothuajse dyfishuar që nga viti 2016. Në vitin 2021, kishte 282 paralajmërime të tilla.

Me kërcënime për sigurinë e tyre, situata ekonomike e gazetarëve dhe profesionistëve të tjerë të medias po bëhet gjithnjë e më e vështirë. Transformimi digjital, mbylljet e mediave dhe pasojat e pandemisë kanë përkeqësuar pasigurinë ekonomike të gazetarëve, thuhet në raport.

Në konkluzionet e tij, Këshilli u bën thirrje anëtarëve dhe Komisionit që, ndër të tjera, të inkurajojnë të mësuarit gjatë gjithë jetës së drejtuesve të redaksisë, agjencive të zbatimit të ligjit, gjyqtarëve dhe palëve të tjera të interesuara për mbrojtjen e gazetarëve dhe profesionistëve të medias.

Komisioni dhe anëtarët e tij janë gjithashtu të ftuar të mbështesin përmes ndihmës profesionale, financiare, sociale dhe ligjore gazetarë të pavarur dhe që kanë ikur nga vendi i tyre, veçanërisht nga vende si Ukraina, Bjellorusia dhe Rusia.