Irani pas sulmit kibernetik në Shqipëri, BE: Sjellje desabilizuese dhe e papërgjegjshme

Bashkimi Europian ka dënuar ashpër sulmin kibernetik të Iranit ndaj Shqipërisë. Në reagimin e bërë thuhet se një sjellje e tillë ishte destabilizuese dhe cënonte sigurinë e Shqipërisë.

Deklarata e plotë e BE:

Bashkimi Evropian, së bashku me NATO-n dhe partnerët ndërkombëtarë, shpreh solidaritetin e plotë me Shqipërinë dhe shqetësimin pas aktiviteteve keqdashëse kibernetike në korrik. Sulmi shënjestroi drejtpërdrejt infrastrukturën kritike dhe ndikoi në ofrimin e shërbimeve publike për njerëzit dhe bizneset në Shqipëri. Ne dënojmë fuqimisht një sjellje të tillë të papranueshme në hapësirën kibernetike, e cila bie ndesh me normat e pranuara të sjelljes së përgjegjshme të shtetit, të mbështetur në mënyrë të përsëritur nga të gjitha shtetet anëtare të OKB-së.

Një sjellje e tillë destabilizuese dhe e papërgjegjshme që synon të kërcënojë integritetin dhe sigurinë e Shqipërisë, vlerat dhe parimet demokratike, dhe tenton të minojë institucionet dhe shoqëritë demokratike në përgjithësi, është e papranueshme.

Bashkimi Evropian, së bashku me NATO-n dhe partnerët ndërkombëtarë, është i gatshëm të mbështesë ndërtimin e qëndrueshmërisë kibernetike të Shqipërisë në bashkëpunimin tonë ekzistues për sigurinë kibernetike.

Në përputhje me Strategjinë e BE-së për Sigurinë Kibernetike dhe Busullën Strategjike, Bashkimi Evropian është i vendosur të parandalojë sulmet kibernetike përmes elasticitetit të shtuar dhe duke iu përgjigjur me vendosmëri sulmeve kibernetike kundër BE-së dhe shteteve të saj anëtare dhe është i përkushtuar të ndihmojë në ndërtimin e qëndrueshmërisë së sigurisë kibernetike tek kandidatët dhe të tjerët. vende, duke përdorur të gjitha mjetet e disponueshme të BE-së. Ne vazhdojmë të monitorojmë situatën me kujdes dhe jemi të gatshëm për të ndërmarrë hapa të mëtejshëm aty ku është e nevojshme për të mbështetur Shqipërinë.