Infermierët largohen nga vendi për jetë më të mirë, vendi përballohet me mungesë të kuadrit

Shkup, 5 Maj – Në vend ka mungesë të infermierëve dhe mamive dhe për këtë kontribuon largimi i madh i infermierëve jashtë vendit, të cilët llogariten në raport me numrin e banorëve, gjegjësisht duhet të ketë rreth 700 infermierë për 100 mijë banorë.

– Për momentin kemi 300 deri në 350, në fillim kemi 50% mungesë të infermierëve në Maqedoni. Dhe ky do të vazhdojë të jetë një problem i madh, kufijtë janë hapur, deri më tani kemi pasur largime sporadike, por tani kemi largime më të shpeshta. Mamitë mungojnë shumë. “Nuk e kemi mbaruar pandeminë, nuk na pret vjeshta në shtator dhe duhet të plotësohen strategjikisht nëpër spitale”, tha Gordana Beshliovska, kryetare e Sindikatës së shoqatave të infermierëve.

Për të theksuar mangësitë që kanë të bëjnë me profesionin e tyre, për të përmirësuar gjendjen, sot në Ditën Botërore të Mamisë, me praninë e infermierëve nga mbarë Maqedonia, filloi Java Ndërkombëtare e Infermierisë. Dhe mamitë janë të ndryshme nga infermieret e tjera.

– Ajo duhet të jetë gjithmonë e gatshme, të ketë aftësi të mira, njohuri dhe përvojë të nevojshme sepse nga kjo varet shëndeti i nënës dhe fetusit, varen dy jetë, prim. Dr. Tase Trpcevski, gjinekolog specialist obstetër.

Infermierët theksuan se zgjidhja e mangësive kërkon investim në edukimin e tyre, por edhe se janë të vetmit në rajon që nuk kanë ligj për profesionin e tyre.