Gjorçev: Klubi bullgar do ishte një urë miqësie nëse do merrte emrin e njerëzve me kapacitet të padiskutueshëm demokratik

Shkup, 18 prill – Republika e Maqedonisë ka arritur një nga standardet më të larta në Evropë sa i përket respektimit të të drejtave të pakicave. Emërtimi i klubit bullgar me emrin Vanço Mihajlov, i cili është bashkëpunëtor i certifikuar i regjimeve fashiste në Kroaci dhe Itali, një njeri, kredo politike e të cilit është dhuna dhe terrori politik dhe që vërehet jo vetëm në Bullgari por në mbarë Evropën, do të thotë se minohet edhe maksima për një histori të përbashkët. Për çfarë historie të përbashkët po flasim kur lufta antifashiste maqedonase dhe Rajhu i tretë i Bullgarisë janë dy anë të kundërta në histori. Ky është një provokim nga Bullgaria, tha ish-ambasadori i Maqedonisë në Bullgari, Marjan Gjorçev.

“Klubi bullgar mund të mbante emrin e Andrej Lapçevit, banor i Resnjës, aktivist social bullgar dhe një prej kryeministrave më të respektuar bullgarë, ose sipas Simeon Radevit, nga rrethi i Manastirit, diplomat dhe shkrimtar, njerëz që nuk janë në mosmarrëveshje me kapacitetin e tyre demokratik, udhëheqjen shtetërore dhe do të ishte një urë miqësie. Ky është një abuzim me emrin e një personi të kontestuar. Mihajlovi është dënuar edhe në Bullgarinë cariste me disa aktgjykime dhe për këtë arsye është arratisur nga Bullgaria, deklaron Gjorçev në paraqitjen e tij në “Dnevnik” në TV Sitel, duke komentuar ngjarjet që ndodhën këtë fundjavë në Manastir.

Sipas tij, një nga përfaqësuesit tanë të lartë shtetërorë nuk mund të hapë klub maqedonas në Bullgari, sepse mendon se kjo do të shkaktonte protesta të mëdha nga shumë parti politike me mundësi përshkallëzimi. “E drejta për t’u mbledhur nga mesi i viteve ’90 i lejohet minoritetit tonë maqedonas në Melnik për të nderuar Jane Sandanskin.

Kjo mënyrë e kremtimit të kryengritjes së Sandanskit apo të Kresnës, mendoj se nuk ka pasur problem deri më tani, por në pjesën e hapjes së një klubi kulturor maqedonas me emra provokues, siç është emri i Gjorgi Dimitrov, legjendës së luftës antifashiste, nuk do ta lejonim, tha Gjorçev duke shtuar se vlera jonë e vërtetë maqedonase është se jemi pjesë e luftës antifashiste evropiane. Ai vlerëson se autoritetet maqedonase është dashur të reagojnë shumë më bindshëm dhe t’u bëjnë të ditur pjesëtarëve të pakicës bullgare në vend se duhet të respektojnë shtetin maqedonas.

Të kërkojmë përmirësimin e të drejtave në kontakt të drejtpërdrejtë me institucionet maqedonase (Qeverinë, Parlamentin, Presidentin), siç është e drejta për t’u përfshirë në Kushtetutë, ndërsa jo duke ndërhyrë në politikën bullgare në punët e brendshme të vendit, thotë, thotë Marjan Gjorçev.