Fushatat “Use and Abuse of Technology” dhe “ZEMRA BLUE” janë pjesë e luftës kundër trafikimit të qenieve njerëzore

Shkup, 19 shtator – Ministri Oliver Spasovski dhe Komisioni Kombëtar për Luftë kundër Trafikimit të Qenieve Njerëzore dhe Migracionit Ilegal, me rastin e Ditës Botërore kundër Trafikimit me Qenie Njerëzore – 30 Korrikut, iu bashkuan fushatës së Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Drogë dhe Krim (UNODC), nën moton “„Use and Abuse of Technology”. Në vitin 2021, Republika e Maqedonisë së Veriut iu bashkua fushatës së Kombeve të Bashkuara të quajtur “ZEMRA BLU”.

Si shtet anëtar nënshkrues i Protokollit të Kombeve të Bashkuara për Parandalimin, Ndalimin dhe Ndëshkimin e Trafikimit të Qenieve Njerëzore, veçanërisht të grave dhe fëmijëve, vendi ynë vazhdimisht përpiqet të forcojë kapacitetet, të gjejë mënyra, të shkëmbejë përvoja përmes pjesëmarrjes në forume ndërkombëtare, me synim arritjen e rezultateve efektive në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore.

Lidhur me rekomandimet për autoritetet në Maqedoninë e Veriut nga Raporti i vitit 2021 për Parandalimin e Trafikimit me Qenie Njerëzore, të publikuar nga Departamenti Amerikan i Shtetit, për të kryer hetime më të rrepta, për të ndjekur penalisht dhe dënuar trafikantët e dyshuar të qenieve njerëzore dhe për të mos i përjashtuar ata dhe zyrtarët nga për të cilët ka dyshime për bashkëpunim, nga MPB-ja për MIA-n theksojnë se janë të vetëdijshëm se vetëm me zero tolerancë dhe luftë të pakompromis ndaj autorëve të këtij lloji krimi mund të jemi të suksesshëm në përpjekjet tona për të shtypur këtë formë më të rëndë të cenimit të të drejtave dhe dinjitetit të njeriut.

Fushata nën moton „Use and Abuse of Technology”, trafikantët janë bërë të aftë në platformat online

Komisioni Kombëtar dhe Ministria e Punëve të Brendshme i janë bashkuar fushatës, e cila këtë vit synon ndërgjegjësimin për lidhjen e teknologjisë së internetit me trafikimin e qenieve njerëzore. Fushata përmban një paketë aktivitetesh, këshilla sigurie dhe mbrojtje kundër abuzimit në internet dhe trafikimit të qenieve njerëzore. Trafikantët janë bërë të aftë në përdorimin e platformave online, duke përfshirë kanalet e mediave sociale dhe faqet e internetit falas për të rekrutuar viktima dhe për të tërhequr klientë.

Anëtarësimi në këtë fushatë është një mundësi për t’iu bashkuar rrjedhës globale të parandalimit, shkëmbimit të përvojave, aktiviteteve të përbashkëta me të gjitha vendet anëtare që mbështesin fushatën me qëllim, si theksojnë nga MPB-ja, që të gjithë të bashkohen për të rezistuar dhe treguar përkushtim për të luftuar këtë lloj krimi.

Prandaj, duke pasur UNODC-në si partnerë në realizimin e aktiviteteve kundër trafikimit, edhe këtë vit, theksojnë ata, u ftuam t’i bashkohemi fushatës “„Use and Abuse of Technology”, ” e cila filloi në Ditën Botërore Kundër Trafikimit të Qenieve Njerëzore.

Fushata përmban një paketë aktivitetesh, këshilla sigurie dhe mbrojtje kundër abuzimit në internet dhe trafikimit të qenieve njerëzore.

“Trafikantët janë bërë të aftë në përdorimin e platformave online, duke përfshirë kanalet e mediave sociale, faqet dhe faqet e internetit falas për të rekrutuar viktima dhe për të tërhequr klientë. Trafikantët e qenieve njerëzore ose në mënyrë aktive “gjuajnë” ata që ata i konsiderojnë të cenueshëm për t’u bërë viktima të trafikimit të qenieve njerëzore ose “gjuajnë” pasivisht viktimat e mundshme duke postuar reklama dhe duke pritur që viktimat e mundshme të përgjigjen, paralajmëron MPB.

Si të mbroni veten dhe të afërmit tuaj nga trafikimi i qenieve njerëzore

Fushata përfshin disa këshilla se si të mbroni veten dhe të afërmit tuaj nga trafikimi i qenieve njerëzore.

Vendosni cilësime strikte të privatësisë. Nëse llogaritë tuaja të mediave sociale janë publike, atëherë çdokush mund të shohë fotot, postimet dhe informacione të tjera personale. Trafikantët e përdorin këtë informacion për të kontaktuar dhe rekrutuar viktima. Merrni parasysh vendosjen e llogarive tuaja në “private” dhe çaktivizimin e ndarjes së vendndodhjes në postime.

“Kujdes nga ofertat e çuditshme të miqësisë. Pranoni vetëm miqtë që njihni, edhe nëse keni miq të përbashkët. Trafikantët “flasin” përmes mediave sociale dhe më pas ngadalë punojnë për të ndërtuar besimin me viktimën e mundshme. Mos ndani shumë. Mos harroni se gjithçka që vendosni në internet – foto, tekste, etj. – është në domein publik. Nuk keni më kontroll të plotë mbi mënyrën se si shikohet ose shpërndahet. Trafikantët përdorin fotot e njerëzve dhe informacionin personal për të shantazhuar, kontaktuar ose ndryshe rekrutuar dhe monitoruar viktimat. Asnjëherë mos i ndani informacionet personale, si numri i telefonit, adresa ose vendndodhja, etj, janë një pjesë e këshillave.

Kujdes nga reklamat që duken shumë të mira për të qenë të vërteta

Trafikantët përdorin shpesh gjuhë tërheqëse në postimet e punës në internet, duke premtuar paga të larta për punë të thjeshtë ose një shans për një jetë më të mirë. Një ofertë pune është shpesh e paqartë në lidhje me detajet ose kushtet e punësimit dhe duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë.

“Blloko/raporto, mos e shpërnda! Jini vigjilentë në sferën online dhe bllokoni/raportoni faqet ose aktivitetet e dyshimta. Mos hezitoni të shkëputni nga miqët, të bllokoni ose raportoni dikë që ju ngacmon ose flet me ju në një mënyrë që nuk ju pëlqen. Mësoni se si të bllokoni njerëz/faqe të veçanta në Facebook, Twitter, Instagram, TikTok dhe SnapChat. Merrni pamje nga ekranet e mesazheve ose postimeve – ato mund të jenë të dobishme më vonë si provë, paralajmërohet në një pjesë të aktiviteteve të fushatës.

Të qenit i vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese të trafikimit të qenieve njerëzore mund t’ju ndihmojë të kuptoni kur ju ose dikush që e doni po e vë veten në rrezik për t’u rekrutuar në internet.

“Merrni ndihmë ose ngrini alarmin. Shumë vende kanë burime dhe linja ndihmëse falas, konfidenciale për ata që kanë qenë ose janë në rrezik të trafikimit. Merrni informacion në linjën telefonike kombëtare për trafikimin e qenieve njerëzore – 0800 11 111 ose raportoni në numrin 192 apo në linqet e mëposhtme:

https://www.unodc.org/unodc/en/endht/internet-safety-tips.html

https://trello.com/b/IKolsHsG/2022-world-day-against-trafficking-in-personshttps://trello.com/1/cards/62d5274219692a7110823348/attachments/62d536d9f900393eeb59df15/download/TIP2022_EN.mp4

http://nacionalnakomisija.gov.mk/23348/2013/1/1/1/1/2/2011/1/1/2/2013/1/1/1/1/2/2013/12/16/12/12/2011″

citohet në përgjigjen e MPB-së për MIA-n lidhur me internetin – trafikimi kibernetik me njerëz