Farat chia – të vogla, por përmbajnë lëndë të fuqishme ushqyese
Farat chia janë fara të zeza nga bima Salvia hispanica, e cila lidhet me menten.
Fara chia ishin një ushqim i rëndësishëm për aztekët dhe majat në kohët e lashta. Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë e fisit maja për “forcën”.
Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietetike, farat chia u njohën si një superushqim modern vetëm kohët e fundit.
Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në gjithë botën.
Mos u mashtroni nga madhësia – këto farëra të imta përmbajnë një grusht të fuqishëm të lëndëve ushqyese.
Një sasi prej 28 gramë përmban:
Fibra: 11 gram.
Proteina: 4 gram.
Yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).
Kalcium: 18% e RDI.
Mangan: 30% e RDI.
Magnez: 30% e RDI.
Fosfor: 27% e RDI.
Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të mirë zinku, vitaminës B3 , kalium, vitaminë B1 dhe vitaminë B2.