Debati për gjykatësit kushtetues vazhdon nesër

Shkup, 4 tetor – Në Kuvend nesër duhet të vazhdojë seanca e Komisionit për Zgjedhje dhe Emërime për kandidaturën për gjyqtar kushtetues të prokurorit publik të Republikës, Lubomir Joveski, të propozuar nga partitë në pushtet. Anëtarët e Komisionit nuk kanë vazhduar punën pas pauzës së paralajmëruar sot pasdite, ndërsa vazhdimi i seancës është caktuar për nesër në orën nëntë.

Në pjesën e mëngjesit, kryetarja e Komisionit Marija Georgievska dha pushim pas situatës së tensionuar pasi deputeti i VMRO-DPMNE-së Toni Jarevski kërkoi fjalë për çështje procedurale. Georgievska nuk i ka dhënë asnjë fjalë, me arsyetimin se nuk është anëtar apo zëvendës anëtar i Komisionit dhe nuk ka të drejtë procedurale. Më pas, deputetët e VMRO-DPMNE-së reaguan me thirrje të forta ndaj Georgievskës se ajo ua kufizon të drejtën e fjalës, gjë që ajo ia mohoi me kërkesë për të vendosur rregull.

Deputetët e opozitës VMRO-DPMNE në diskutim theksuan se “nuk mund të ketë dinjitet dhe as të propozohet si kandidat për gjykatës kushtetues, një person që nuk ka reaguar për më shumë se 300 skandale korruptive dhe krimi në këtë vend”.

Deputetja e VMRO-DPMNE-së, Blagica Lasovska kërkoi që përsëri t’i jepet fjalë deputetes Beti Stamenkovska për të vazhduar me fjalimin aty ku u ndal kur u ndërpre pas një fjalimi 10 orësh për të përfunduar nevojat e nevojshme. Georgievska u përgjigj se deputetja Stamenkovska u largua nga vendi kur po fliste dhe seancën e mbylli sepse nuk dha pushim.

“Ne do të luftojmë që të mos jetë gjykatës kushtetues. Dhe do të luftojmë edhe Tanja Vasic Bozaxhieva të votuar më parë, për të cilën nuk e dimë nëse e di se ku janë gjykatat. Gjithashtu, le t’ju bëjmë të ndryshoni mendje që të mos e votoni nëse vjen momenti për të votuar fare në seancë plenare. Mos e votoni atë person, tha Lasovska.

Ajo kërkoi që të tërhiqen të gjitha propozimet dhe, siç tha ajo, së bashku me panelin e ekspertëve, sipas sistemit MERIT, të përzgjidhen personat që do të përfaqësojnë Gjykatën Kushtetuese. Georgievska tha se nëse mendon se propozimet duhet të tërhiqen, atëherë duhet të tërhiqen, por përkujtoi se propozimet i kanë dhënë deputetët si nga opozita ashtu edhe nga shumica parlamentare dhe është e drejtë e këtij Plenumi. pra të këtij trupi punues t’i diskutojë pavarësisht se nga kush propozohen.

Në seancat e kaluara anëtarët e këtij Komisioni i kanë përkrahur kandidatët Tatjana Vasiq Bozaxhieva, e cila punon në Ministrinë e Drejtësisë si këshilltare shtetërore për legjislacion civil dhe gjyqtarin civil në Gjykatën e Apelit në Shkup, Fatmir Skender, të dy të propozuar nga LSDM.

Nga gjashtë kandidatët e propozuar për gjyqtarë kushtetues të opozitës VMRO-DPMNE, asnjëri nuk mori mbështetje. Partia propozoi Savo Klimovskin, profesor universitar, Todor Vitlarov, punonjës në Prokurorinë e Lartë Publike në Shtip, gjyqtarin në pension Branko Sekulovski, Voislav Dimovskin, prokuror publik i fundit nga Prokuroria Themelore Publike në Ohër dhe gjyqtarin e Gjykatës Administrative, Vesna Jovanovska dhe profesoresha Rodna Zhivkovska .

Gjykata Kushtetuese ka më shumë se një vit që punon me një përbërje jo të plotë. Nga nëntë anëtarët e planifikuar, katërve u ka skaduar mandati.