Bytyqi: Çmimet e ushqimeve kanë arritur maksimumin, stabilizim pritet në gjysmën e dytë të vitit

Shkup, 22 Prill – “Parashikimet e mia janë që çmimet të mos shkojnë edhe më lart sepse nuk ka faktorë që duhet të nxisin rritje edhe më të madhe”, tha zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike në “360 gradë” në Alsat.

Sa i përket vajit të gatimit, Bytyqi tha se po vjen periudha e verës kur do të kemi të korrat dhe rendimentet e lulediellit, ndaj duhet të ulet çmimi bazë i vajit të lulediellit.

Mendoj se tani është arritur maksimumi i çmimeve të ushqimeve. “Parashikimet e mia janë që të mos shkojnë edhe më lart sepse nuk ka faktorë që duhet të nxisin një rritje edhe më të madhe”, tha zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi.

Në një deklaratë gazetareske se për qytetarët nuk është me rëndësi nëse inflacioni (rritja e çmimit) importohet apo jo, por ndikimi i drejtpërdrejtë në standardin e jetesës, Bytyqi ka komentuar:

    “Po, jam dakord që më e rëndësishmja është standardi i jetesës së popullsisë dhe fuqia blerëse e tyre. E them hapur se ndjejmë dhe shohim që fuqia blerëse e qytetarëve është në rënie, sepse çmimet po rriten. Unë nuk jam nga ata që thonë dhe bëjnë krahasime nëse çmimet aktuale të ushqimeve janë më të ulëtat në rajon, sepse nuk duhet krahasuar, sepse fuqia blerëse është e ndryshme në rajon. Ajo që ka rëndësi është se çfarë mund të bëjmë. Fakti që jemi në një ekonomi të lirë, çdo ndërhyrje e shtetit nuk është në përputhje me rregullat e tregut. “Megjithatë, ne kemi bërë një ngrirje çmimi, një ngrirje të marzhit të fitimit për një periudhë të caktuar kohore, por edhe kjo ka kufij përderisa…”

Lidhur me çmimin e naftës, i cili sipas paralajmërimeve duhet të stabilizohet rreth 150 denarë për litër, zëvendëskryeministri Bytyqi tha se mendon se është arritur maksimumi dhe se po vjen një periudhë e stabilizimit, madje edhe uljes.

    “Me vajin – po, ka rritje, sepse kemi ndërprerje në zinxhirin e furnizimit, në fakt, të farave të lulediellit apo të vajit të parafinuar, për të arritur deri këtu dhe për t’u rafinuar me një kosto më të ulët. Në fakt, nëse rritet në bursën botërore, çmimi do të rritet patjetër, por tani vjen periudha e verës kur do të kemi të korrat dhe rendimentet e lulediellit dhe domosdoshmërisht duhet ulur çmimi bazë i vajit të lulediellit. Ne, në komunikimet e drejtpërdrejta që kemi me prodhuesit e naftës, ua bëjmë të qartë këtë. Manipulimi i tregut dhe manipulimi i çmimeve në dëm të qytetarëve nuk do të lejohet kurrë, ka thënë Bytyqi.