70 mijë euro për të mbushur barkun e zyrtarëve

Shkup, 24 Shtator – 70 mijë euro në vit për të mbushur barkun e qeverisë. Blerjet me vlerë 50 mijë euro për biftek dhe biftek viçi të kategorisë A, si dhe 20 mijë për ushqime deti, peshk dhe oktapod, janë për shumën e nevojshme për një vit për institucionet shtetërore, bën me dije shërbimi PR i qeveritarisë. Përveç Qeverisë, Shërbimi për Çështjet e Përgjithshme dhe të Përbashkëta ushqen edhe personin e parë të shtetit dhe spikerin e Kuvendit.

“Sipas kontratës malli tërhiqet në mënyrë të njëpasnjëshme në varësi të nevojave. Në një prokurim publik të tenderuar, përdoret sasia ose sasia maksimale e mundshme e produkteve që mund të përdoret, jo sasia ose sasia e saktë e produkteve. Pas përfundimit të vitit kalendarik faturohen vetëm produktet e konsumuara apo të blera. Kjo do të thotë se kur shpallet prokurimi publik nuk dorëzohen të gjitha produktet dhe sasitë, por gjatë gjithë vitit sipas nevojave të institucioneve të ndryshme dhe më pas faturohen vetëm sipas asaj që është shpenzuar, e cila mund të jetë nën shumën maksimale të prokurimit”, thotë Qeveria.

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, pa një përgjigje për këtë rast, vetëm tha se janë ulur shumat për mallra dhe shërbime, dhe publikimi i këtij informacioni është dëshmi e hapjes së qeverisë.

“Çdo institucion që bën, sigurisht që ky është një tjetër rezultat i transparencës dhe secili duhet të shpjegojë se për çfarë bëhet fjalë. Nuk kam detaje, këtë po e dëgjoj nga ju tani, mund të pyesni institucionet përkatëse. Sa i përket buxhetit, po ju them shifra konkrete se zëri për mallra dhe shërbime është reduktuar dukshëm”, tha Besimi.

Për tretje më të lehtë të ushqimit, përveç biftekut të freskët dhe prodhimeve të detit, Qeveria pi edhe kafe të shtrenjta, për të cilën qytetarët përmes prokurimit publik u janë paguar më shumë se 7 mijë euro.

Kjo nuk është hera e parë që Qeveria bën luks. Në kulmin e pandemisë Covid 19, ata blenë mijëra litra alkool me paratë e qytetarëve dhe enë luksoze, pjata 88 euro për copë, si dhe për thika, me 20 euro për copë.