Zgjedhje të parakohshme parlamentare në Maqedoninë e Veriut

Në Maqedoninë e Veriut sot mbahen zgjedhjet e dhjeta parlamentare, të zgjedhjet e pesta të parakohshme. Të drejtë vote kanë 1.814.614 qytetarë të rritur, të cilët do të votojnë në 3.48- vendvotime. Këto zgjedhje ndahen nga zgjedhjet deri më tani të mbajtura në vend sepse organizohen në gjendje të pandemisë me koronavirusin, votimi për kategori të ndryshme të qytetarëve është tre ditë, ndërsa dita e sotme zgjedhore do të zgjasë dy orë më shumë se zakonisht dhe është shpallur ditë jo pune.

Vendvotimet në gjashtë njësi zgjedhore hapen në orën 7:00, ndërsa votimi përfundon në orën 21:00. Votohet për 15 parti politike dhe koalicione të cilat gjithsej kanë 1.578 kandidatë. Prej tyre, sipas statistikës së KSHZ-së 675 (42,78 për qind) janë gra, ndërsa 903 (57,22 për qind) janë burra.

Votimi është i fshehtë, me rrethimin e numrit rendor para bartësit të listës.

Të gjithë të përfshirët në proces dhe qytetarët të cilët do të shkojnë në votim detyrimisht duhet t’i respektojnë masat parandaluese për mbrojtje nga përhapja e koronavirusit, ndërsa ato janë mbajtja e maskës, mbajtja e distancës prej një metër deri në një metër e gjysmë, dezinfektim të duarve gjatë hyrjes dhe daljes nga vendvotimi.

Përveç specifikës lidhur me koronavirusin, në këto zgjedhje është lejuar të votojnë edhe personat të cilët deri më 15 korrik kanë mbushur 18 vjet dhe janë me dokumente të vlefshme dhe nuk organizohet votimi në diasporë sepse nuk kishte numër të mjaftueshëm të shtetasve vendorë të paraqitur për votim. Megjithatë, këta persona nëse janë në vend sot do të mund të votojnë në vendvotimet në adresën në të cilën do të paraqiten.

Në listën zgjedhore janë të regjistruar 1.814.613 votues. Në certifikatat e Listës zgjedhore janë regjistruar 1.729.189 persona. Personat të cilët janë zhvendosur ose punojnë jashtë vendit në certifikata të veçanta zgjedhore janë 83.054, ndërsa në listën e veçantë zgjedhore për personat në burg dhe në paraburgim janë regjistruar 1.657 votues, në shtëpitë e pleqve 357 dhe gjashtë persona llogariten si të zhvendosur brenda vendit.

Dje votuan të sëmurit, të pafuqishmit dhe personat me sëmundje kronike, të burgosurit, personat në arrest shtëpiak dhe në shtëpitë e pleqve. Sipas të dhënave të KSHZ-së, dje gjithsej 7.861 të sëmurë dhe të pafuqishëm e realizuan të drejtën e tyre të votën. Sa i përket personave të cilët gjenden në shtëpitë për kujdes jashtë familjar, nga gjithsej 357 votues të paraqitur në këtë kategori, votuan 234, ndërsa në burgje 1.235 persona.

Votimi për këto zgjedhje filloi të hënën, kur votuan personat me Kovid-19 dhe në vetizolim. Të drejtën e votës e kanë shfrytëzuar 723 persona të infektuar me Kovid-19 dhe në vetizolim.

Nga votimi i ditës së hënë dhe dje, KSHZ-ja nuk ka publikuar rezultate, por vetëm numër të jehonës. Fletëvotimet mbesin të zarfe të cilat gjenden në kutitë e votimit deri në ditën e zgjedhjeve, gjegjësisht deri në përfundimin e votimit.

Lidhur me njësitë zgjedhore numri mesatar i votuesve të regjistruar është 302.377 votues të regjistruar. Më shumë votues ka në Kumanovë ku ka 93.603 votues, Manastir 81.607 votues, Aerodrom 66.525 votues, Butel 33.278 etj. Komuna me më shumë votues janë Vevçani 2.062, Konçe 2.724, ndërsa më e vogël është Lozovo 1.997 votues.

Zgjedhjet mbahen në situatë kur në vend me javë të tëra ka numra treshifrorë të rasteve pozitive me koronavirus. Por, Maqedonia e Veriut është pa Parlament që nga muaji shkurt, ndërsa e kryeson qeveria teknike detyra e kryesore e të cilës, sipas Marrëveshjes së Përzhinës, duhej të ishte organizim i zgjedhjeve korrekte dhe demokratike.