Xhain: Realitetet politike kanë sjellë një ndjenjë urgjence, por kriteret e anëtarësimit në BE duhet të përmbushen

Shkup, 30 janar – Ne jemi të vendosur fort për të mirëpritur Ballkanin Perëndimor në familjen evropiane. Realitetet politike kanë sjellë një ndjenjë urgjence, por kriteret duhet të plotësohen. Procesi do të vazhdojë të mbetet rigoroz dhe për këtë arsye do të kërkojë përkushtim, vendosmëri dhe marrëveshje kombëtare në drejtim të gjithëpërfshirjes strategjike të vendit për anëtarësim në BE, deklaroi ambasadorja e Suedisë në vend, Ami Larson Xhain.

Mesazhi për zgjerimin nga Samiti i dhjetorit BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë, theksoi Xhain, është i qartë – e ardhmja e vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe e qytetarëve të tyre është në BE.

Duke folur për prioritetet e presidencës suedeze me BE-në dhe zgjerimin me Ballkanin Perëndimor në konferencën “Viti i mundësive të reja”, Xhain tha se kjo vjen në një kohë krize dhe një kërcënim serioz për sigurinë evropiane, për shkak të pushtimit rus të Ukrainës.

Qeveria suedeze ka katër prioritete për presidencën në gjashtë muajt e ardhshëm – Sigurinë dhe unitetin, konkurrencën, tranzicionin e gjelbër dhe të energjisë dhe sigurisht sundimin e ligjit dhe vlerat demokratike, tha Xhain.

Vendet anëtare të BE-së, theksoi Xhain, kanë shprehur mbështetjen e tyre për Ukrainën dhe ne do të mbetemi të bashkuar në reagimet tona pavarësisht Ukrainës, për aq kohë sa të jetë e nevojshme.

Situatat e sigurisë në Ballkanin Perëndimor janë veçanërisht të rëndësishme për presidencën suedeze, sepse, siç tha Xhain, ato janë të rëndësishme si për BE-në ashtu edhe për vetë rajonin.