Vendet e listës së gjelbër: Vendosen rregulla të reja për Anglinë, 12 shteteve i hiqet karantina

Dymbëdhjetë destinacione janë futur në një listë të gjelbër udhëtimesh për personat në Angli, që do të thotë se kushdo që kthehet nuk do të ketë nevojë për karantinë nga data 17 maj.

Një sistem i ri rregullash do të thotë që udhëtimet ndërkombëtare nuk do të jenë më të paligjshme.

Sidoqoftë, vendet në listën e gjelbër, që përfshijnë Portugalinë, Izraelin dhe Gjibraltarin,  kanë kufizimet e tyre.

Sekretari i transportit tha se qasja në Mbretërinë e Bashkuar  ishte “domosdoshmërisht e kujdesshme”.

Turqia, Maldivet dhe Nepali do të shtohen në listën e kuqe të Anglisë të vendeve nga e mërkura më  12 maj, që do të thotë se udhëtarët nga ato destinacione do të duhet të bëjnë karantinë në një hotel për 10 ditë pas kthimit.

Grupi më i madh është lista e vendeve,  e cila përfshin destinacione të njohura evropiane si Spanja, Italia dhe Franca.

Njerëzit që kthehen nga ato vende duhet të izolohen në shtëpinë e tyre për të paktën pesë ditë, por z. Shapps tha se askush nuk duhet të udhëtojë në ato destinacione për momentin.

Skocia, Uellsi dhe Irlanda e Veriut nuk kanë thënë kur mund të lehtësojnë kufizimet e tyre të rrepta të udhëtimit, por Sekretari i Transportit Grant Shapps tha që të katër zyrtarët kryesorë mjekësorë të Mbretërisë së Bashkuar ranë dakord mbi parimet që qëndrojnë pas sistemit të rregullave.

Duke folur në një konferencë në Doëning Street, z. Shapps tha se ndryshimet ishin një hap i parë “paraprak” për hapjen e udhëtimeve, pasi mbetej “shqetësimi në lidhje me rishfaqjen  e Covid”.

“Ne duhet të sigurohemi që vendet me të cilat mund të lidhemi përsëri janë të sigurta,” shtoi ai.

Testet e Covid-19  do të kërkohen para dhe pas udhëtimit.