Trump tregohet ‘i ftohtë’ me Guaidón, do ta konsideronte një takim me Maduron

Presidenti amerikan Donald Trump thotë se ai do të konsideronte takimin me presidentin Venezuelës Nicolas Maduro dhe tregoi se nuk është plotësisht i sigurt në liderin e opozitës së vendit.

Kështu shkruan Al Jazeera, sipas të cilit medium një luftë për pushtet është ndezur në Venezuelë që kur Juan Guaido e deklaroi veten kryetar të detyrës në janar të vitit 2019, në një përpjekje për të rrëzuar Maduron, i cili filloi një mandat të dytë pas zgjedhjeve të bojkotuara nga opozita.

Po sipas Al Jazeera, gati 60 vende – përfshirë Shtetet e Bashkuara – e njohën Guaidon, por Kina dhe Rusia mbështesin Maduron – regjimi i të cilit u godit duke u ndëshkuar me sanksione nga Uashingtoni.

Por pavarësisht tensioneve, Trump i tha faqes së lajmeve Axios se do të ishte i hapur për një takim.

“Unë ndoshta do të mendoja për këtë… Maduron do të doja të takoja. Dhe unë kurrë nuk jam kundër takimeve – ju e dini, rrallëherë kundërshtoj takimet”, ka thënë Trump.

“Unë gjithmonë them, ju humbni shumë pak nga takimet. Por në këtë moment, unë i kam refuzuar ato”.

Lidhjet midis qeverisë socialiste të Maduros dhe Uashingtonit u prishën edhe më tej në maj kur Venezuela arrestoi 52 mercenarë të supozuar, përfshirë dy anëtarë të pensionuar të ushtrisë amerikane, duke i akuzuar ata për orkestrim të një “pushtimi” detar me mbështetjen e Amerikës – por që Uashingtoni mohoi çdo përfshirje.

Por, përkundër mbështetjes së vazhdueshme të qeverisë së tij për liderin e opozitës, Axios raportoi se gjatë intervistës Trump “tregoi se ai nuk ka shumë besim në Guaido”.

Presidenti tha se ai ishte “me vendosmëri kundër asaj që po ndodh në Venezuela”, por – duke iu referuar njohjes së Guaido – shtoi: “Unë isha mirë me të … nuk mendoj se ishte shumë domethënëse në ndonjë mënyrë ose në tjetrën”.

Intervista erdhi ndërsa Shtëpia e Bardhë po merret me pretendimet shpërthyese në një libër të ish-këshilltarit të sigurimit kombëtar të Trump, John Bolton, i cili ishte një lojtar kryesor në shumë fronte diplomatike.

Sipas fragmenteve të publikuara nga Axios, Bolton shkroi se Trump “mendoi se Guaido ishte ‘i dobët’ në krahasim me Maduro, i cili ishte ‘i fortë’”.