Si të llogarisni më së lehti sa kalori saktësisht keni djegur gjatë gjumit

Duke llogaritur indeksi i masës trupore (BMI) është e mundshme të arrini deri te shifra e kalorive të cilat i digjni

Çfarë është BMI-ja dhe si llogaritet?

BMI-ja është e domosdoshme në mënyrë që të mbahen energjia dhe funksionaliteti i trupit.

Edhe pse trupi më së shumti kalori djeg në saje të aktivitetit fizik, indeksi i masës trupore përbën rreth 80 për qind të shpenzimit të gjithëmbarshëm të energjisë. Dhe atë pikërisht e përbëjnë të gjitha proceset të cilat e mbajnë trupin të gjallë, funksional dhe të shëndetshëm, transmeton Telegrafi.

Qe se çfarë nënkupton indeksi i masës trupore:

– frymëmarrje
– qarkullim gjaku
– prodhim i qelizave të reja
– funksion i trurit dhe i sistemit nervor
– kontroll i temperaturës

Këto procese metabolike kërkojnë furnizim konstant me energji, prandaj trupi vazhdimisht duhet patjetër të djegë kalori.

BMI-ja është numër i kalorive të cilat trupi i djeg në çdo 24 orë, ndërsa në të vërtetë nënkuptohet numri minimal i kalorive të cilat organizmi i kërkon kur vetëm pushon dhe nuk është fizikisht aktiv.

Si llogaritet BMI-ja?

Për femra formula është kjo:

BMI = 665,1 + (4,34 x (numri i kilogramëve x 2)) + (4,7 x (lartësia në cm e pjesëtuar me 2,5)) – (4,68 x numri i vjetëve).

Për meshkuj:

BMI-ja = 66,47 + (6,24 x (numri i kilogramëve x 2)) + (12,71 x (lartësia në cm e pjesëtuar me 2,5)) – 6,78 x numri i vjetëve).

Si llogaritet numri i kalorive të shpenzuara në gjumë?

Edhe pse trupi shpenzon kalori për shkak të mosaktivitetit fizik, indeksi metabolik zvogëlohet për 15 për qind në krahasim me gjendjen kur është trupi i zgjuar.

Për të llogaritur sa kalori i shpenzon trupi gjatë gjumit, është e nevojshme të llogaritet mesatarja e BMI-së dhe të shumëzohet me numrin e orëve gjatë të cilave keni fjetur gjumë dhe të zvogëlohet shifra për 15 për qind.

Këtë do të na zbulojë kjo formulë:

BMI e pjesëtuar me 24 x numri i orëve gjatë natës x 0,85.