Shkencëtarët jenë në gjendje të manipulojnë ëndrrat

TDI përdor një fazë të hershme të gjumit, e njohur si hipnagogji, për të formuar me vetëdije atë që do të ëndërrojë gjumi, transmeton lajmi.net.

Hipnagogjia, faza më e hershme e gjumit, është e ngjashme me fazën REM (Lëvizja e Shpejtë e Syrit) për sa i përket valëve të trurit dhe përvojës, megjithatë personat që flenë mund të dëgjojnë akoma audio gjatë hipnagjisë.

Duke përdorur një gjurmues të gjumit të veshur me dorë, i cili mund të zbulojë ndryshime të shumta si p.sh. zemra e përdoruesit, ngarkesat elektrike në lëkurë, lëvizja e gishtave, studiuesit mund të tregojnë kur gjumi hyn në hipnagji dhe mund të luajë audion në të.

Sipas studimit, mbi dy të tretat e raporteve të subjekteve përmendën ëndrrat që pasqyrojnë kërkesat audio. Një pjesëmarrës përshkroi se si ndiqnin rrënjët e një peme, ndërsa një tjetër kujtoi një pemë nga fëmijëria e tyre.

Sidoqoftë, pasi shumë nga aspektet e manipulimit të ëndrrave nuk janë kuptuar, është e paqartë të thuhet se si zhveshja e ëndrrave të një gjumi mund t’u sjellë dobi.

Eksperimentimi i ri udhëzon ëndrrat drejt temave të veçanta “në fillimin e gjumit”, të cilat më pas mund të lejojnë që informacioni të përfshihet në përmbajtjen e ëndrrës.

Rezultatet e këtij seminari janë përdorur për të botuar një botim të veçantë mbi Inxhinierinë e ëndrrave për revistën Ndërgjegjja dhe Njohja. /Lajmi.net/