Mbi 30 mijë gra në Britani raportuan cikël menstrual të çrregullt pasi u vaksinuan kundër COVID-19

Gati 35 mijë gra britanike kanë raportuar se cikli i tyre u ndërpre pas marrjes së një vaksine anti-COVID.

Problemet – të cilat përfshijnë një cikël menstrual të çrregullt dhe dhimbje të mëdha – u raportuan në Mbretërinë e Bashkuar deri më 2 shtator.

Gratë më të prekura zbuluan se menstruacionet e tyre ishin kthyer në normale pas një cikli. Problemet ishin të lidhura me vaksinat Pfizer, AstraZeneca ose Moderna, shkruan DailyMail.

Asnjë problem me fertilitetin nuk u zbulua, sipas një analize të të dhënave nga Dr. Victoria Male, një lektore në imunologjinë riprodhuese në Imperial College London. Duke shkruar në British Medical Journal (BMJ), ajo argumentoi se duheshin më shumë kërkime për të hetuar lidhjet.

Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA), mbikëqyrësi i barnave në Mbretërinë e Bashkuar, ende nuk ka pranuar ndonjë lidhje midis vaksinave anti-COVID dhe çrregullimit të ciklit.

Agjencia thotë: “Vlerësimi rigoroz i përfunduar deri më tani nuk mbështet një lidhje midis ndryshimeve në ciklin menstrual dhe simptomave të lidhura me të dhe vaksinave anti-COVID”.

Dr. Male sugjeroi se përgjigja imune e trupit ndaj vaksinave mund të shkaktojë një ndryshim në ciklin menstrual. Ajo vuri në dukje studimet e mëparshme që sugjeronin se vaksina HPV kishte ndikuar në ciklet menstruale të grave menjëherë pasi ishte administruar.

Por ekspertë të tjerë më parë e kanë hedhur poshtë teorinë, duke thënë se problemet menstruale pas vaksinimit nuk po ndodhnin në një shkallë më të lartë se zakonisht.

Të dhënat për numrin e problemeve në cikël menstrual pas vaksinimit u mblodhën nga Skema e Kartës së Verdhë të MHRA, e cila mban një regjistrim të çdo rasti të një efekti të mundshëm anësor.