Pirja e duhanit dhe shishat rrisin rrezikun për t’u prekur nga Covidi-19

Pirja e duhanit dhe tymi rrit rrezikun e prekjes nga Covidi-19, kanë paralajmëruar ekspertët gjermanë.

Për këtë studim, janë rishikuar provat e disponueshme mbi dëmtimin e duhanpirjes dhe ndikimit të avullit në organet vitale në trup.

Pirja e duhanit prek arteriet dhe rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të mushkërive dhe zemrës – dy faktorë rreziku për koronavirusin – deri në shtatëfish.

Si rezultat, ekipi beson se duhanpirësit dhe përdoruesit e cigareve elektronike ka më shumë të ngjarë të vuajnë nga komplikimet e Covidit-19, shkruan “Daily Mail”.

Ata pranuan se pirja e duhanit është më toksike në trup sesa avullimi, por paralajmërimet e hulumtimit sugjeruan që avullimi nuk ishte një alternative e shëndetshme.

Studimi është vetëm një paralajmërim i bazuar në raporte.

Studimi i Universitetit të Mainzit krahasoi dëmet që pirja e duhanit, avullimi dhe përdorimi i gypave shisha prek në zemër dhe mushkëri.

Ajo gjeti që të tretë forcojnë arteriet dhe rrisin rrezikun e dëmtimit të mushkërive dhe zemrës, por që cigaret e duhanit ishin në përgjithësi më të dëmshme sesa cigaret elektronike.

Të dhënat kanë treguar në mënyrë të përsëritur se pacientët të infektuar me Covid-19 me kushte themelore shëndetësore janë në rrezik shumë më të madh të vuajnë nga komplikime të rrezikshme për jetën ose të vdesin.