Paralajmërojnë mjekët: ‘Këto janë pesë rreziqet e yndyrës rreth barkut, përfshirë edhe kancerin’

Pavarësisht se ku shfaqet yndyra në trupin tonë, gjithmonë shqetësohemi, veçanërisht kur është në formën e një fryrjeje në barkun tonë

Sipas mjekëve, kjo mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tuaj.

Ky artikull është vetëm për qëllime informative. Ju lutemi vizitoni një mjek për të marrë këshilla profesionale.

Këto janë 5 rreziqe që mund të hasni nga yndyra e tepërt në zonën e barkut:

1. Rreziku i zhvillimit të diabetit

Kur mëlçia është e mbuluar me ind yndyror si rezultat i yndyrës së tepërt në bark, nuk arrin të përpunojë mjaftueshëm sheqerin në gjak. Kjo, nga ana tjetër, bllokon sheqerin në rrjedhën tuaj të gjakut në vend që sheqeri të përpunohet nga mëlçia. Kjo mund të bëjë që ju të keni një nivel më të lartë të sheqerit në gjak i cili mund të shkaktojë diabet.

2. Rreziku i sindromës metabolike

Kur keni yndyrë në bark mund të jeni të prirur për të zhvilluar sëmundje të zemrës, diabet dhe goditje.

3. Rreziku për të pasur kancer

Një studim i ri tregon se një lloj proteine e lëshuar nga yndyra në bark mund të shndërrojë qelizat jo kanceroze në ato kanceroze, duke rezultuar në rritjen e tumorit.

4. Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare

Është vërtetuar se qelizat yndyrore viscerale në bark mund të prodhojnë proteina që janë të afta të shtrëngojnë enët e gjakut, të cilat mund të rezultojnë në presion të lartë të gjakut. Gjithashtu, këto proteina mund të bëjnë që arteriet të bllokohen, duke e bërë atë të prekshme nga goditjet dhe sulmet në zemër.

5. Rreziku për t’u çmendur

Sipas një studimi, gratë me një sasi të madhe të yndyrës së barkut kanë 3 herë më shumë të ngjarë të çmenden. Kjo është shkaktuar kryesisht nga yndyra viscerale, ose yndyra e barkut.