Numri më i ulët i vdekjeve, Tagnell thotë se Suedia po përgatitet për vjeshtë

Suedia nuk është më e jashtmja që dikur ishte në koronavirus. Ajo nuk ka më qasjen më pak kufizuese ndaj pandemisë në Evropë dhe ajo ka humbur statusin e mbajtur shkurt si vendi me numrin më të madh të vdekjeve për frymë pasi numri i tij i rasteve Covid-19 u ul gjatë verës. Ekonomia e saj ka vuajtur më pak se mesatarja evropiane në muajt e fundit, por të paktën sa më shumë dhe ndoshta më shumë se fqinjët e saj Nordikë.

“Ne kemi një shans të dytë. Ne nuk duam që kjo të ndodhë përsëri. Tani kemi shansin të mësojmë dhe të bëjmë gjëra shtesë për të shmangur heqjen e gjërave, “tha Cecilia Söderberg-Nauclér, një kritike e qasjes së Suedisë dhe një profesor i imunologjisë qelizore dhe molekulare në Spitalin Universitar Karolinska në Stokholm, shkruan Financial Times.

Debati për mençurinë e strategjisë së prekjes më të lehtë të Suedisë për pandeminë është i ashpër, por situata në terren është qetësuar gjatë muajit të saj kryesor veror të korrikut.

Numri i rasteve për kokë banori ra me 86 përqind në muaj nga fundi i qershorit, megjithëse ato janë rritur pak ditët e fundit dhe janë ende relativisht të larta sipas standardeve europiane.

“Një rritje e lehtë gjatë dimrit është e paevitueshme. Ne nuk besojmë që do të kemi rritje të vazhdueshme dhe nuk do të arrijmë numrat e njëjtë sikur në pranverë”, tha Anders Tagnell, epidemiologjisti shtetëror në Suedi.

Tagnell thotë se ende po mundohen të zbulojnë arsyet pse numrat kanë rënë në një numër rekord, derisa thotë se pjesë të ndryshme në Suedi kanë fituar imunitet. Ai po ashtu thotë se në kryeqytetin e Stokholm shumë shpejt do të arrihet imuniteti i tufës.

Shkalla e vdekjes së Suedisë gjithashtu ka rënë në mënyrë të qëndrueshme gjatë muajve të fundit, duke rënë nga më shumë se 100 në ditë në mes të prillit në rreth 1 çdo ditë në javën e kaluar. Në një fazë të pandemisë nga mesi deri në fund të majit, Suedia kishte më shumë vdekje në krahasim me madhësinë e popullsisë së saj se çdo vend tjetër, por që prej asaj kohe është kapërcyer në Europë nga Mbretëria e Bashkuar dhe nga disa vende të Amerikës së Jugut, si dhe SHBA.

Po ashtu, ekonomistët pajtohen që dëmi në ekonomi do të ishte më i madh në Suedi po të zbatoheshin masat e mbylljes sikur në vende tjera.