Ndryshimet e Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve para anëtarëve të Komisionit për punë dhe politikë sociale

Shkup, 26 prill – Anëtarët e Komisionit kuvendor për Punë dhe Politikë Sociale sot kanë debatuar për propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve, në procedurë të shkurtuar.

Për këtë propozim-ligj është paraqitur një amandament nga grup deputetësh nga VMRO-DPMNE. Angelinka Petkova e shpjegoi amendamentin dhe tha se ai propozohet me qëllim të përmirësimit të zgjidhjes ligjore.

“Me të do të rriten pikët e pagave të punonjësve për 18.5 për qind, përkatësisht do të harmonizohet me rritjen e pagës minimale në një situatë kur kostoja e jetesës në vend po rritet, duhet të rriten edhe pagat për të mbuluar shpenzimet themelore për jetën, tha Petkova.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska, duke komentuar amendamentin, theksoi se një kohë të gjatë Qeveria së bashku me SASHK-un si sindikatë përfaqësuese në arsim dhe mbrojtje të fëmijëve po zhvillojnë dialog social për rritjen e pagave në arsim dhe mbrojtjen e fëmijëve.

“Dje, pas më shumë se tre orësh dialog me përfaqësuesit e SASHK-ut, është rënë dakord që të rriten pagat për 12 për qind në arsim dhe mbrojtje të fëmijëve. Me hapjen e procesit të përgatitjes së kontratës së përgjithshme kolektive, u prezantua metodologjia e re për rritjen e përhershme të pagave, e cila do të nënkuptojë përshtatjen e pagave me rritjen e kostos së jetesës dhe përshtatjen e pagave me rritjen e pagës mesatare e cila do të aplikohet nga 01.01.2023 tha Trençevska. Shtoi se kanë biseduar edhe për K-15 të cilin, siç tha, nuk e kanë marrë asnjëherë në arsim dhe në mbrojtjen e fëmijëve, për ta marrë K-15 nga viti 2023.

Theksoi se nga viti 2019 e deri më tani, pagat në arsim dhe mbrojtjen e fëmijëve janë rritur për më shumë se 33 për qind. Përkujtoi se gjatë qeverisjes së VMRO-DPMNE-së, deri në vitin 2017, rritja e pagave në arsim ishte vetëm 4 për qind.

Bllagica Lasovska, duke iu referuar të drejtave të grave dhe mbrojtjes së tyre, sugjeroi që nëse të gjithë janë dakord, komisionit t’i jepet pauzë dhe të mblidhet Klubi i deputetëve, duke përfshirë edhe ministren Trencevska. ” Të sjellim një zgjidhje të drejtë dhe të drejtë ligjore për këto gra”, tha Lasovska.

Anëtarët e komisionit nuk e përkrahën propozimin e Lasovskës.

Seanca e Komisionit kuvendor për Punë dhe Politikë Sociale duhet të vazhdojë pasdite. /Zhurnal.mk