Mexhiti: Informacioni për largimin e drejtorëve organizativë është dorëzuar në Qeveri

Shkup, 30 maj – Ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti, ka bërë të ditur sot se në Qeveri është dorëzuar informacioni për shfuqizimin e drejtorëve organizativë të klinikave.

“Modalitetet do t’i vendosim së bashku me Qeverinë dhe ekspertët. Informacioni është dorëzuar në Qeveri, por nuk ka kaluar”, tha Mexhiti, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas ngjarjes me rastin e Ditës Botërore të Sklerozës Multiple.

Mexhiti theksoi se për këta drejtorë organizativë shpenzohen rreth gjysmë milioni euro në vit dhe se ato para duhet të përdoren për pacientët.

“Do të doja që nga janari i vitit 2024 të fillojë të funksionojë sepse më pas bëhen llogaritë në Fondin e Shëndetësisë, që paratë që humbasim me shërbimet e përbashkëta, drejtorët, me prokurimin e barnave dhe gjithçka tjetër, t’i përdorim për pacientët. Për momentin 20 milionë euro janë minus shërbimet e përbashkëta, kuzhina është katër milionë euro dhe nuk dihet kush e pastron korridorin dhe kush e pastron dritaren. Problem kemi edhe në pjesën profesionale të klinikave. Për shembull, në mendimet koncizionale nëse do mjeku apo jo, sepse ato janë subjekte të veçanta”, tha Mexhiti.

Lidhur me qendrën e re klinike, Mexhiti tha se është një projekt i madh dhe kompleks kapital që kërkon një konsensus më të gjerë mes partive dhe shoqërisë. Ai theksoi se projekti u është prezantuar palëve të interesuara dhe ambasadave dhe se ka interes.

“Qendra e re klinike është një projekt madhor kapital, do të na duhet një konsensus më i gjerë mes palëve dhe shoqërisë. E kam konfirmuar në disa raste se ne kemi jo vetëm konceptin e qendrave klinike, por edhe rajonale, por kjo nuk do të ndodhë nesër. Është një projekt më kompleks dhe shumë palë duhet të konsultohen”, tha Mexhiti, duke shtuar se ai nuk donte të premtonte nëse gurthemeli i qendrës së re klinike do të vihej përpara zgjedhjeve.

Vendndodhja për qendrën e re klinike, tha ai, mbetet e njëjtë.

Nga fundi janë përgatitjet për revidimin e listës pozitive të barërave, për një javë do të mund të aplikohet

Nga fundi janë përgatitjet për revidim të listës pozitive të barërave dhe për rreth një javë, kompanitë e interesuara do të thirren për të aplikuar.

Ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti sot deklaroi se bëhet fjalë për problematikë të madhe, që zgjatë mbi 10 vite, ndërsa me revidimin e listës pacientët do të marrin barëra më cilësore.

“Këto ditë jemi nga fundi me të gjitha përgatitjet dhe mendoj se për një javë do të thirren të gjitha grupet e kompanive për të aplikuar dhe njëherë e përgjithsmonë pacientët të fillojnë të shfrytëzojnë barëra më cilësore inovative dhe efektive me qëllim që të kemi popullatë më të shëndoshë. Komisioni është formuar kohë më parë. përgatitjet e fundit janë në rrjedhë dhe do të fillojë tpë aplikohet, më pas do të vendoset, normalisht. Kuptohet, nga të gjitha aplikimet do të shihet se cili medikament është më i nevojshëm. Atë do ta bëjnë grupet tona eksperte që do t’i zgjehdim në komisione”, u përjgigj Mexhiti në pyetjen e gazetarëve se deri ku është procesi për revidim të listës pozitive të barërave.

Në pyetjen nëse komisioni punon me kompensim financiar apo vullnetar, ministri u përjgigj se me siguri do të jetë me kompensim.