Meta: Të kërkohet ndihmë nga Italia për të vënë në zbatim përdorimin e plazmës për COVID-19

Presidenti Ilir Meta, i ka bërë thirrje autoriteteve shëndetësore të kërkojnë ndihmë nga Italia për vënien në zbatim të protokollit për aplikimin e plazmës në trajtimin e pacientëve të infektuar me koronavirus.

Meta thotë se kjo do të mundësonte një aplikim të suksesshëm dhe zbatim strikt të këtij protokolli, dhe do të evitonte edhe pasaktësitë dhe pasiguritë e vënies së saj në praktikë.

“Nisur nga informacionet përgjithësisht pozitive lidhur me terapinë me plazmë hiperimune (konvaleshente) dhe për shkak se aplikimi i saj ka rezultuar mjaft i dobishëm për pacientët me COVID-19, inkurajoj të ecet sa më shpejt me këtë terapi, duke siguruar së pari të gjitha aparaturat që bëjnë të mundur aplikimin e saj.

Në këtë situatë, është shumë e rëndësishme të kërkohet ndihmë nga Italia për asistimin me specialistë, si një vend me eksperiencë të spikatur për vënien në zbatim të këtij protokolli.

Kjo do të mundësonte jo vetëm një aplikim të sukseshëm dhe zbatim strikt dhe shkencor të këtij protokolli, por dhe do evitonte çdo lloj pasaktësie e pasigurie, që mund të verifikohet në praktikë“, shkruan Meta.

Mjeku hematolog, Arben Ivanaj në një intervistë për “ABC News” shpjegoi se trajtimi me anë të plazmës për të sëmurët e infektuar me koronavirus dhe që kanë antitrupa tashmë është e mundur.

Ivanaj tha se se marrja e plazmës në spitalet tona rajonale është një teknikë relativisht e thjeshtë, por sipas tij problemi qëndron tek indikacioni dhe se çfarë pritet nga ky lloj medikamenti.