Mbeti memece për dy muaj, më pas gruaja filloi të flasë në katër thekse të ndryshme – pas një dëmtimi mister në tru

Një grua që mbeti “pa zë” për dy muaj pas një dëmtimi mister të trurit, më në fund ka filluar të flasë – por tani flet me katër thekse të ndryshme.

Sipas mediave të huaja, mjekët u hutuan pasi testet e panumërta nuk arritën të shpjegojnë pse Emily Egan, 31 vjeçe, humbi aftësinë për të folur.

Dhe kur ajo më në fund filloi të flasë përsëri, zëri i Emily nuk dukej asgjë si theksi i Essex që ajo kishte më parë.

Emily, nga Bournemouth, tani flet kryesisht me një theks polak – madje në një anglisht “të thyer” – por theksi i saj papritmas mund të ndryshojë në frëngjisht dhe italisht gjithashtu.

Nëse ajo përjeton shumë stres, theksi i saj bëhet rus, dhe kur është e lodhur, Emily mund të humbasë krejt aftësinë për të folur.

Pas muajsh konfuzioni, Emily më në fund është diagnostikuar me “sindromën e theksit të huaj” – një çrregullim i rrallë i të folurit i shkaktuar nga dëmtimi i trurit.

Siç bëhet e ditur, ajo fillimisht ishte duke vuajtur nga dhimbje koke, kështu që ajo shkoi në spital dhe mjekët fillimisht dyshuan për një goditje në tru, por testet e përjashtuan një gjë të tillë.

Emily kishte vuajtur nga dhimbje koke për dy javë para se zëri i saj të humbte papritur ndërsa ajo punonte në shtëpinë e fëmijëve që ajo menaxhon.

Fjalimi i saj u bë i ngadaltë dhe i ngathët – një tregues kryesor i një goditjeje – kështu që Emily u nxitua në spital, ku ajo iu nënshtrua skanimeve të gjera të CT dhe MRI.

Mjekët përjashtuan një goditje në tru, por mbetën të hutuar kur Emily humbi aftësinë për të folur plotësisht gjatë qëndrimit në spital.

Ajo u dërgua tek një neurolog pas tre javësh në spital, por ende pa një zë, dhe komunikoi vetëm përmes një aplikacioni në telefonin e saj.

“Përshtatja për të komunikuar në atë mënyrë ishte kaq e vështirë, u ndjeva si një person krejtësisht tjetër”, tha ajo.

Një neurolog e inkurajoi që të ndërmarrë një udhëtim dhe të përpiqet të pushojë sa më shumë që të jetë e mundur.

Pesë ditë në pushimet e saj në mars të vitit 2020, Emily ngadalë filloi të flasë përsëri, por me shumë vështirësi.

Zëri i saj ngadalë u forcua ndërsa kaluan ditët por Emily ishte e tronditur kur kuptoi se kishte zhvilluar një theks të Evropës Lindore.

“Në kohën kur isha në shtëpi, fjalët po tingëllonin si gjuhë e huaj. U emocionova shumë kur zëri im filloi të kthehej, por tani nuk e njoh as zërin që del nga goja ime, nuk do të duket si unë”.