Maqedonia shtet artificial

Pjesë e Gadishullit Ilirik ishte Maqedonia e banuar nga fiset Ilire. Nga ky vend lindën shumë përsonalitete të shquara të historisë siç janë: Filipi i II, Aleksandri i Maqedonisë, Pirroja e shumë të tjerë. Prandaj, Maqedonia ishte dhe mbeti tokë pellazgo-iliro-arbëroro-shqiptare, e që më vonë në shekulllin 9-10 kemi ardhjen e sllave të jugut bullgarët dhe serbët. Mirëpo kjo përzirje me popullatë sllave, kurrë nuk ka qenë dominuese, por ishin dhe janë popullata autoktone shqiptare. Maqedonia perendimore, qëndrore dhe veri-lindore janë të banuara me popullat dominuse shqiptare.

Gjatë Perandorisë Osmane Maqedonia i takonte Vilajetit të Kosovës me qendër Shkupin dhe Vilajetit të Manstirit. Në Maqedonin shqiptare më 1908 u themelua Alfabeti i gjuhës shqipe në qytetin e Manastirit. Gjatë luftrave më osmanilit, Maqedonia është çliruar nga kryengritësit Shqiptarë, në krye me Hasan Prishtinën, Bajram Currin, Dervish caren etj. Në luftërat ballaknike ajo u pushtua nga sllavet bullgar e serb. Pas Luftës së Parë Botërore, më 1918 maqedonia okupohet nga Mbretria SKS. Dhe pas Luftës së Dytë Botërore, përsëri Maqedonia është pushtuar nga Jugosllavia.

Për Maqedonine kishte pretendime nga Grekët, bullgarët dhe serbët dhe udhëheqësi jugosllav Tito, për ti ikur konfliktit e shpalli Maqedonin Republikë edhe pse ajo nuk kishte kuadra, por ato u sollën nga viset tjera të Jugosllavisë. Kjo krijesë artificiale qëndroi gjatë Jugosllavisë së Titos. Kur u shkatrrua kjo grehinë Jugosllave, Maqedonia u nda si shtet artificial i pavarur.

Atë e kontenstojnë Grekët për emrin, Bullgarët nuk paranojnë kombin dhe gjuhën Maqedone, serbët nuk e pranojnë Kiishën e pavarur Maqedone etj. Sot në Maqedoni popullata shqiptare është shumicë mbi 50%. ndërsa pjesen tjetër të popullatës e përbëjnë pakicat e tjera bullgare, serbe, greke, boshnjake, rome etj. Në maqedoni kemi edhe sllavizimin e shqiptareve me dhune, sic është Reka e Keqe, Manastiri, Velesi etj. E tërë historia e Maqedonisë është fallse dhe e përvetësuar nga historia shqiptare. Në sheshin kryesor të Shkupit gjindet përmendorja e Filipit të Dytë pellazgo-ilir dhe figuare tjera të shqiptarëve, si dhe trashigimia shqiptare: Kalat, tumat, vorrezat iliro-shqiptare.